Джереми Ренър – скритото бижу на Холивуд на 48

Джереми Ренър – скритото бижу на Холивуд на 48
Снимка: netinfo

Известен на всички ни факт е, че големите актьори в Холивуд могат условно да се разделят на свръхразпознаваеми суперзвезди и хамелеони, чиито актьорски умения понякога играят лоша шега на собствената им популярност. Едните се нуждаят от другите, за да правят качествени филми, а вторите се нуждаят от първите, за да правят продаваеми филми. Симбиозата помежду им е доказана през годините.

Но от време на време в Холивуд се появяват и хибриди между тези две професионални породи. Това са актьори, способни да се изгубят напълно в неузнаваема поддържаща роля, да бъдат просто идеално смазано колело в голямата машина на холивудскта продукция, да пригласят до съвършенство на голямата звезда на филма – но и да държат пръста си върху копчето за включване на собствената си харизма, способни да приковат зрителското внимание само с един поглед в една конкретна сцена, когато това е необходимо, или пък в един цял филм, когато самите те изпълняват главната роля.

Джереми Ренър е именно такъв великолепен актьор. И ако многословното ми описание на изключителните му умения в горния параграф не е достатъчно точно, то е време да използвам конкретни добри примери от богатата му филмография.

Роденият през 1971 година Ренър закономерно стартира кариерата си в серия от независими продукции. През 2002-а актьорът изиграва с плашеща ефикасност главната роля на реалния сериен убиец Джефри Дамър в едноименния игрален филм, посветен на личността на Дамър. Представянето на Ренър далеч не го катапултира сред звездния ешелон на Холивуд, но поне засилва потока от роли, които различните студия и режисьори започват да му предлагат.

Актьорът играе поддържащи роли в комерсиално успешния екшън „S.W.A.T.“, номинираната за две награди „Оскар“ драма „Северна страна“ и в хоръра „28 седмици по-късно“, който регистрира както силни финансови постъпления, така и преобладаващо положителни отзиви.

Големият критически пробив на вече ошлайфания и натрупал опит актьор идва през 2009 година. Тогава той изиграва главната роля във „Войната е опиат“ на режисьорката Катрин Бигелоу. Лентата е колосален успех сред критиците и печели общо шест награди „Оскар“, макар и самият Ренър да остава само с номинация за главна мъжка роля. Ролята на опитен сапьор позволява на актьора да покаже многото страни на своя талант в ситуации, граничещи от експлозивни и изключително напрегнати до емоционални и хумористични.

Джереми Ренър
Снимка: Getty/Gulliver

Само година по-късно Ренър е номиниран за „Оскар“ и за втори път – поддържащата му роля на крадец със садистични наклонности в трилъра на Бен Афлек „Градът“ получава възторжени отзиви по фестивали и от различните медии. Амплоато рязко контрастира на умереното превъплъщение на Ренър от „Войната е опиат“, подчертавайки за пореден път диапазона на актьорските му способности.

Критическият пробив на новоизлюпената звезда е логично последван и от такъв и в комерсиалната сфера. В рамките на девет месеца – между декември 2011 година и август 2012 година – Ренър се присъединява към три от най-касовите поредици в съвременното комерсиално кино, всяка една от които продължава и до днес.

Актьорът изиграва Уилям Бранд в „Мисията невъзможна: Режим Фантом“, четвъртата част от поредицата на мегазвездата Том Круз. С желязната си логика Бранд е идеален контрапункт за дръзкия и авантюристично настроен Итън Хънт и актьорите Ренър и Круз предават пред камерата тази динамика до съвършенство. Затова и никой не се учудва, когато Ренър е извикан да изиграе ролята си отново и в последвалия пети филм, озаглавен „Мисията невъзможна: Престъпна нация“.

Джереми Ренър
Снимка: Getty/Gulliver

Актьорът се присъединява и към поредицата за приключенията на Джейсън Борн, като изиграва главната роля в лентата на „Наследството на Борн“. Консенсусът на сайта Rotten Tomatoes отличава „магнетичното“ представяне на Ренър в главната роля на Арън Крос като основна причина за положителните отзиви спрямо лентата. И до днес се спекулира, че студиото зад поредицата планира да направи филм, в който героите на Мат Деймън и Ренър ще се съберат на екрана.

През 2012 година Ренър се присъединява и към споделената филмова вселена на Marvel Studios в ролята на един от оригиналните Отмъстители – Клинт Бартън, по-известен като Ястребовото око или Хоукай. Персонажът изиграва периферна функция в сюжета на „Отмъстителите“, но е изследван в много по-сериозна дълбочина като личност в продължението „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, а върху бойните му умения е поставен по-силен акцент при появата му в Captain America: Civil War, преведен у нас като „Първият отмъстител: Войната на героите“.

Изградил репертоара си по този впечатляващ и ефикасен начин, от 2012 година насам Ренър на практика няма грешна стъпка. Буквално е достатъчно да потърсите филмографията му в Уикипедия и да си изберете за гледане който и да е негов филм от последните шест години – няма да останете разочаровани. Да, дори „Хензел и Гретел: Ловци на вещици“ функционира безупречно като забавна и зрелищна пародия на фентъзи екшън.

Актьорът успешно редува появите си в поредиците „Мисията невъзможна“ и споделената филмова вселена на Marvel с роли в критически акламирани и награждавани драми. Ролите му граничат от разследващ журналист в „Убий пратеника“ до уличен магьосник в „Имигрантката“ и до добронамерен, но глуповат кмет в номинирания за 10 награди „Оскар“ филм на Дейвид О. Ръсел „Американска схема“.

Снимка: netinfo

През 2016 година Ренър игра и основна роля в научната фантастика „Първи контакт“ на Дени Вилньов. Иновативният филм на свой ред получи общо осем номинации за „Оскар“. Миналата година пък актьорът прикова вниманието с харизматичното си и същевременно сдържано представяне в звездната главна роля на самотен каубой и ловец на хищници в трилъра „Дивата река“ на Тейлър Шеридън. Лентата не бе отличена с много номинации за награди, но 87-те процента критическо одобрение в Rotten Tomatoes и приходите, надвишаващи четири пъти скромния продукционен бюджет на филма, са достатъчно красноречиви за качествата ѝ.

Тази година Ренър подозрително отсъстваше от касовия хит „Отмъстителите: Война Без Край“, където персонажът му бе назован по име, но не се появи лично. Режисьорите Джо и Антъни Русо намекнаха в интервюта по повод излизането на филма, че героят на Ренър е на собствена мисия встрани от глобалната сюжетна линия на лентата и вероятно ще изиграе важна роля в продължението, което очакваме с нетърпение на 3 май догодина.

Снимка: netinfo

През лятото актьорът ще се появи в комедията по истински случай Tag, но заради продължителните снимки на двете части на „Отмъстителите“ не го очакваме в други игрални филми през 2018 година. При това положение само можем да се радваме, че е бил толкова продуктивен и точен в подбора си на роли през текущото десетилетие. Джереми Ренър може и да отсъства от киносалоните тази година, но в Интернет и съответните сайтове за сваляне на филми, скъпи читатели, истинското скрито бижу на Холивуд ви очаква.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти