Крис Хемсуърт – богът на гръмотевиците и женските сърца на 35!

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

В чест на днешния ни звезден рожденик, а именно божественият Крис Хемсуърт, ви припомняме един страхотен текст на нашия автор Георги Петров, посветен на звездата. (бел.ред.)

В наши дни има явна тенденция филмовите супергерои да се определят с думата „богове“. Тя се промъква в заглавия на филми и видеоигри и е последствие от пренасищането на кинорепертоара с филми за супергеройски приключения. Естествената еволюция на определенията диктува именно героите да се превърнат в богове, а подвизите им да стават все по-преувеличени и компютърно генерирани.

Но Тор не е получил титлата на скандинавски бог на гръмотевиците вследствие на модерна тенденция в киното – неговите способности са дефинирани в митологични разкази, написани векове преди Marvel да създадат комикси със супергерой със същото име и същите сили.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

На свой ред Крис Хемсуърт не се е подлагал на пластични операции, нито пък външният му вид е изменян посредством компютърно генерирани анимации или сложен грим – той просто е роден да играе бог.

Австралиецът е роден на 11 август 1983 година и е средният от тримата братя Хемсуърт – звездата на хитовия сериал „Западен свят“, Люк, е три години по-голям от него, а Лиам, който играе един от главните герои в поредицата „Игрите на глада“, е със седем години по-малък. Генетични експерти все още не са открили отговор на въпроса как е възможно да съществуват трима реално свързани, кръвни братя с толкова зашеметяващ външен вид.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Актьорската му кариера започва с редица телевизионни появи в родната му страна, включително в прочутата сапунена опера „Съседи“, където кариерите си стартират негови именити сънародници като Ръсел Кроу, Кайли Миноуг и Марго Роби. Първата му поява на големия екран е в грандиозния космически блокбъстър „Стар Трек“ от 2009 година, при това в изключително паметна роля в началото на филма.

Хемсуърт изиграва Джордж Кърк, бащата на главния персонаж в лентата Джеймс Т. Кърк. Младият актьор демонстрира в петте си минути екранно време нетипична за малкото си опит харизма, мъжественост и класически героизъм. Кратката му поява кулминира в саможертвена смърт, която се превръща в катализатор за сюжетното действие във филма на Джей Джей Ейбрамс, който е приет възторжено от критиката и публиката и дотук са му направени две продължения.

В момента се носят слухове, че Хемсуърт и неговият персонаж ще бъдат сред действащите лица в предстоящото четвърто попълнение от рестартираната космическа поредица. Няма съмнение, че студиото зад „Стар Трек“ иска да се възползва от значителната слава на актьора, която той е натрупал след кратката си поява във филма от 2009 година, но дали желанието им ще се материализира наяве, вероятно ще разберем скоро.

Във филмографията на австралиеца следват два лесно забравими трилъра, в единият от които, озаглавен „Кеш“, неопитният млад актьор е тотално засенчен от ветерана Шон Бийн в една от многото му роли на изкусен злодей. Ала през 2011 година по кината излиза филмът, който променя кариерата на Хемсуърт завинаги.

За ролята на Тор австралиецът се преборва с конкуренцията на собствения си брат Лиам и Том Хидълстън, който все пак получава водеща роля в лентата – тази на антагониста Локи. Първият филм за приключенията на митологичния супергерой позволява на Хемсуърт да покаже различни свои емоционални страни в главната роля във всевъзможни комични, драматични, романтични и заредени с екшън ситуации, както и да покаже изключителната си физика в редица сцени с подобаващо малко дрехи.

Критическите отзиви за лентата са преобладаващо положителни и светът единодушно потвърждава, че в лицето на Хемсуърт Marvel са открили своя бог на гръмотевиците, а Холивуд е открил потенциална бъдеща суперзвезда. Оттогава насам актьорът е изиграл емблематичния супергерой в още два солови филма, посветени на подвизите му, и е имал ключови роли в излезлите дотук два групови филма за „Отмъстителите“.

Персоналната сюжетна арка на Тор през първите четири филма с негово участие следваше сравнително предвидима траектория. След вече споменатата първа лента, режисирана от Кенет Брана, която очевидно послужи за демонстрация на многоликия талант на Хемсуърт и харизмата му, Тор по всички параграфи се превърна в най-скучния и неинтригуващ герой от пъстрата вселена на Marvel.

Или поне така изглеждаше до ноември миналата година. Тогава по кината излезе „Тор: Рагнарок“, третият солов филм за приключенията на бога на гръмотевиците, и в ръцете на налудничавия комедиен гений от Нова Зеландия Тайка Уайтити имиджът на героя бе деконструиран и той получи безкрайно необходим свеж старт във вероятно най-забавния филм от 18-те ленти, които формират споделената вселена на Marvel Studios.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Сега, разбира се, целият свят тръпне в очакване на „Отмъстителите: Война Без Край“, с който въпросната гигантска поредица ще кулминира, а героят на Крис Хемсуърт ще се изправи срещу най-голямото си предизвикателство. Но самия актьор го очаква предизвикателство от съвсем друг тип – да продължи кариерата си отвъд ролята на Тор, начинание, в което дотук преуспява.

През 2013 година Хемсуърт изиграва реално живялия състезател от Формула 1 Джеймс Хънт във филма на Рон Хауърд „С пълна газ“, оригинално озаглавен Rush. Лентата се фокусира върху съперничеството между Ники Лауда и бохема Хънт, изигран от австралийския актьор с толкова много смазващ чар и сексапил, че някои критици определят представянето му като прослушване за ролята на Джеймс Бонд.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Филмът е приет с възторжени оценки и получава номинации за „Златен глобус“ и за „БАФТА“, но, по-важно от всичко останало в личен план за Хемсуърт, показва невиждано дотогава измерение на неговия актьорски талант в ролята на реално живял човек. Самият Ники Лауда заявява, че филмът го е впечатлил със своята автентичност и хвали заслужено Хемсуърт в ролята на Джеймс Хънт.

Широко критикуваният в Интернет женски рестарт на поредицата „Ловци на духове“ пък дава на Хемсуърт възможност да покаже и значителните си комедийни дарби. В ролята на секретаря Кевин Бекман актьорът изиграва антипода на всичките си компетентни, смели и съобразителни герои, създавайки на екрана сатиричен портрет на глупостта с шест плочки на корема. Немалко експерти го отличават за безпощадното самоиронично представяне във филм, който иначе не се радва на така широко одобрение.

Това е черта и на останалите филми на актьора, които дотук не са били добре приети от критиката. Заглавия като „Ловецът: Зимната война“, „12 силни“ и „Хакер“ имат ниски проценти на одобрение, но в ревютата за всички тях неизменно се подчертава, че оценките им не се дължат на лошо представяне в главната роля.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Това намира отражение и в бляскавите слухове за пост-Marvel-ската кариера на Хемсуърт. Освен завръщане към „Стар Трек“, се спекулира, че актьорът може да играе главна роля в римейкове на филмите „Мъже в черно“ и „Смъртоносно оръжие“. А превъплъщението му като Джеймс Хънт в „С пълна газ“ на Рон Хауърд показва и безспорния му потенциал за роли извън екшън жанра. Към момента можем само да спекулираме какво ще е бъдещето на екранния ни бог на гръмотевиците, но лесно можем да се обзаложим, че ще бъде... кхъм-кхъм... гръмотевично.

Крис Хемсуърт
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти