Драма със срок на годност

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Темите в любимата ми Edna.bg, са темите от самия живот. Обсъждаме си с Боги в „Стартер“ някакъв пич, дето една година ходи като платно, кахърен, едвам се носи, защото преживял трудна раздяла, били намесени и децата, животът му се преобърнал и въобще, драма, както си трябва. Боги е емпатична. Държи му ръката, говори тихо и топло, изслушва го. Кани го да сподели и да поговорят. Аз му казвам – "Айде, стегни се!" и си мисля, че е добре и да му плесна един отрезвяващ шамар, ама тоя е едър рогат добитък, нищо че е кахърен лигльо и ще ми набие по-силен шамар. Отказвам се. Но казусът си съществува. Направихме дебат и огромна част от слушателите ни казаха, че е добре да му държим ръката, и да си споделяме, и да си плачем заедно и т.н. Малко хиперболизирам, ама малко.

Тоест, една година по-късно, нашият още си цикли и около него трябва да цари емпатия и разбиране, защото нашият страда. Една. Година. По-късно. Айде стига. Не ме възприемай като някакъв безчовечен и лишен от емоция тип, защото аз също съм бил там. И няма да ти кажа, че не е нищо особено, защото е. 

Това е да живееш с една и съща, дълбока и всепоглъщаша мисъл, която е първата, с която ставаш сутрин и не те оставя в нито една секунда. Болезнено е. Непоносимо е. Вероятно съм се задържал дълго време там, но идва момент, в който тази мисъл става втората, с която ставаш сутрин, после третата....

мъж тъжен
Снимка: iStock

Драмите са част от нашия живот. Понякога са големи. Понякога ни взимат всичко – живота, децата, вярата в любовта. Понякога ни взимат по-малко, понякога повече. Но и ни дават нещо. Най-често много. И всяка драма, колкото и голяма да е тя, има срок на годност, разбираш ли ? Колкото и да си наранена, колкото и да си разбита и счупена, единственият дълг, който имаш, е към себе си и живота си, а той продължава с теб или без теб. Май по-добре с теб, нали ?

Да се върнем към оня пич от началото, дето една година ходи кахърен и насълзен. Една година? 

Липсата на съпротивителни сили и характер да преодолееш една раздяла за една година говори за липсата на характер и съпротивителни сили по принцип.

мъж тъжен
Снимка: iStock

Това означава, че този тип е недостатъчно устойчив и емоционално неуравновесен. Тоест, неговата прекалена чувствителност все ще търси повод да напомни за себе си. Все ще си потърси драма. Или няма да е оценен, или няма да е достатъчно утвърден, или все ще му липсва чувството, че е разбран. Това ще се мултиплицира. Ако няма проблем с теб, ще започне да ти хленчи на теб за работата и за нещата от живота. Абе драмата ще си търси сцена, а раздялата е голяма сцена. Драмата ще се чувства точно на място. И една година по-късно билетите за тази драма още ще се продават.

Една година е много време, а да страдаш до себеотричане или по навик е тъпо. И един мъж, който може да се стегне, мобилизира, изтупа и продължи, винаги ще си е е*аси пича, а един мъж, който не може, винаги ще си е е*аси лигльото.

Не се залъгвай. Има хора, които имат нужда от драма, а тяхната драма има нужда от сцена, за да живее и да оправдава съществуването си. За това, наред с всички условности, емпатия и разбиране, че раздялата и болката отляво нямат работно време и никога не отшумяват напълно, нека не караме страдащия мъж да се чувства комфортно в мъката си една година по-късно, а да го сритаме в задника и да му кажем – "Айде, стегни се, защото единственият дълг, който имаш, е към себе си и живота си, а той продължава с теб или без теб. Но май по-добре с теб, нали?"

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти