Детето в теб диша - пази го!

дете деца
Снимка: iStock

Днес е първи юни и всички съвсем естествено се връщаме към детските си спомени. Качваме снимки от детството и си спомняме весели моменти от това безгрижно време. Времето, в което свободата беше безгранична, безпределна и щедра. Времето, в което не мислехме за проблемите, просто защото ги нямахме. Времето на чистите намерения. Времето на сладостта и невинността. За някои то ухае на лютеница, за други – на захарен памук, за трети – на ванилов сладолед и на какво ли още не.

Едно е сигурно – по-хубаво време от това няма. Докато сме деца, искаме да пораснем - после порастваме и отново мечтаем да сме деца. Какво да правиш! Все искаш да си там, където те няма.

дете деца
Снимка: iStock

Ах, как ми се ще да мога да се телепортирам в ония години и да повторя всяка една беля, която съм правил. Така жадувам да се върна назад, много назад, да преживея отново това чувство на безметежност – да си дете. Да ти се карат за глупости. Да нямаш грижите на възрастните и дори да им се чудиш защо се ядосват.

Ще речете – е, да, хубаво ни говориш тия работи, ама ние сме големи хора вече и няма за кога да се вдетиняваме! Може би сте прави. Но искам да ви попитам нещо: не ви ли става скучно понякога? Скучно от целия сив, рутинен делник, от работа – вкъщи, от вкъщи – на работа. Нямаме минутка за себе си. Отглеждаме деца, възпитаваме ги, дразним се на грешките им, а самите ние забравяме, че сме били същите като тях. И в послушните моменти, и в пакостите. И  в доброто, и в лошото. Грешали сме. Бъркали сме. И нашите родители са правели забележки на нас, както ние сега правим на своите деца.

Такъв е кръговратът. Само местата се сменят. Едно обаче не се променя никога, при никакви обстоятелства. Детето е най-великото творение. То е плод на обич, а обичта е свещено нещо. Обичта зачева детето, което майката ражда. Всъщност от това зависи дали то ще се изгради като щастлив  или като нещастен човек. Обичта! Тя е на първо място. Останалото са упражнения.

Има ли обич – има и радост! Има го онзи порив – да останем деца в сърцата си, за да останат те чисти. Отвътре недокоснати и неопетнени от мръсотията на света, от мрака му. Родителят носи детето на своите рамене, а знаете ли какво носи детето? Познайте от три пъти. Много е лесно. Светлината, мили мои. Светлината! Честит да ни е празникът!

дете деца
Снимка: iStock

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти