Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

Ива Екимова
Снимка: Емил Колев/ HiLife

Ива Екимова

В сезона на риалити форматите реалността остава някак тихо плачеща в ъгъла. Воайорствайки съдбите на другите, удавяме самотата си, отказа от общуване и капсулирането в нереалистични очаквания.

Създаваме виртуални реалности от социални контакти, обвързани в мрежи от фалшиви приятелства, скрити зад красиви профилни снимки. Ужасът да не сме сами крещи в тъмнината, в която телевизора отмерва кризи, скандали, рехабилитации и изгонвания... от реалността.

Загубени в превода, търсим смисъла на живота, а всевиждащото око на смартфона ни обвързва в лъжливи и мимолетни отношения. От многото рани или от страх лъжем, а преживели множество сътресения, ставаме агресивни, само за да не покажем колко ни е страх да не бъдем отново излъгани, самотни и огорчени.

Казват, че можеш да бъдеш сам в тълпата и самотен в отегчението на изчерпаното общуване с другия. Тогава намираме как и върху кого да проектираме мечтите, надеждите и любовта си. Създаваме илюзорна клетка от емоции, в която загубваме същността си. После тихо страдаме или бурно се радваме, но не с тази искреност, която ни се иска да преживяваме всекидневно.

Общуването с другите ни поставя постоянно пред изпитанието на доверието, страха, свободата и любовта. Кое да изберем? Да бъдем свободни и сами или зависими, но събуждайки се до топлината на любим човек, заради когото си струва всеки компромис.

Кога започваме да проектираме очаквания върху неподходящото платно и как се справяме с разочарованието от собствените си илюзии. Знаем ли другият какъв багаж носи със себе си и готови ли сме да влезем в неговите обувки, за да извървим годините на страдание, битки, лъжи и разочарования?

А очакваме ли нещо насреща или просто искаме егоцентрично да бъдем обичани?

Колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна?

Кога филмите в главите ни не са просто различни жанрове, а диаметрално противоположни вселени.

Може ли психологията да ни помогне в този лабиринт от нежелание да се доверим или да очакваме поредното разочарование. Постоянният контрол, който се опитваме да упражняваме, е предпоставка за недоверие, а недоверието убива връзката, независимо от количеството и палитрата на емоциите,  инвестирани в отношенията

Бизнес, който трябва да бъде умело менажиран, ли са любовта и комуникациите с другите и не е ли по-лесно да казваш това, което мислиш без илюзии и игра на гоненица? Неслучайно най-търсени са курсовете по самоусъвършенстване и любовно притегателство. Защото самотата днес е разменна монета, а закърняването на способността ни да общуваме – болест, за която няма ваксина.

Тогава прибягваме към измислената реалност, в която подреждаме анимационните герои на липсите, които ежедневието ни поднася. Стресът на бита, информационните мастодонти и социалните мрежи катализират процеса, превръщайки го в амалгама от самота, катастрофирали очаквания и погубени надежди.

Крием чувствителността си зад арогантност, а после оставаме сами и неразбрани, чудейки се къде грешим.

Егото не е най-лошото, което може да ни се случи.

Измислената реалност е болестта на века, която ни оставя на ръба на отчаянието. Потапяме се в работа, за да не се налага да полагаме усилия в изграждането на връзки. Истината е толкова проста – чистота, всеотдайност и искреност. Трите имуностимуланта в борбата с грипа „измислена реалност”.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти