Балонът, в който живеем? Нека да е сфера

балон усмивка парти
Снимка: iStock

Михаела Петрова

„Когато си стоя само в квартала, имам чувството, че всичко навсякъде е наред.” Написах го по икиндия на стената си в социална мрежа. Обичам съботните дни там, където живея. Имаме си едни 100-200 метра от улицата, на които не просто има всичко, което ти е нужно, но и хората, които са създали своите ресторантчета, кафенета, плод-зеленчук с продукти от собствена градина и други био продукти, топ сладкарница, артистизма на вариациите на кроасани и канлета - на единия ъгъл. И още - бутиково кафене със собствено селектиран бранд сортове и крофъли на другия. А по средата - атрактивното ресторантче на близначките. Вече имаме и маниашка книжарница с работна маса.

Всяка събота идват и хора не само от квартала, опашката на хлебарницата се извива до ъгъла, защото само тогава те приготвят нещо по-различно, артистично и вкусово-предизвикателно. Просто трябва да се опита. От плод-зеленчука пък в този ден готвят с продуктите, които продават. Това е чудесна идея как да се ползват някои от тях. Например: как овчата извара с ягодово конфи да се превърне в гурме деликатес. За пуешкото конфи с майонеза няма да се впускам, защото ще ми свърши мястото за текста.

сладкарница кафене жена лято
Снимка: iStock

А аз обичам да се навъртам наоколо, да пия кафе, да опитвам разнообразните вкусове и да наблюдавам този мини свят, който се разгърна около пространството, където живея последните 5 години. И независимо какво друго се случва в собствения ми личен живот, независимо какво се случва в държавата и света, обичам да наблюдавам онези неща около себе си, които се разгръщат като цвете, което дори не ми се налага да поливам.

Под поста ми приятелка написа: „Балонът, за който говорим”, а друга добави: „И ние вчера с една приятелка си казахме същото на Сан Стефано...„колко е хубаво в балона и колко е малък”...И на двете отговорих: „И какво от това? Аз нося своя свят със себе си, където и да съм. Другото е телевизор.”

Като цяло не съм особен почитател на назидателно-критикарския наратив за балоните, в които си живеем, докато извън тях има толкова много неуредици, недовършени битки, усложнения, тревоги, страдание, безхаберие, несправедливости и неуредици от всякакъв характер. Аз не живея в балон. Живея в сфера. Сферата на това, което съм, и начинът, по който възприемам света - вътре в себе си и проявлението му отвън. И без друго нямаме друга суперсила освен собственото си възприятие.

Дори ако взема абсолютно изолирания случай на географската ми локация за пример, тя се е разгърнала с поне 200 физически метра повече, отколкото е била, когато се заселих тук. Засега не виждам никакъв сгъстен въздух, който може да се пукне с игла. Дори затварянето на заведенията по време на Ковид-19 се отрази трансформационно на квартала, а не разрушително. Факт, много хубави места затвориха. Но се отварят нови постоянно. Точно в момента ми е приятно да наблюдавам как едни симпатични млади, работливи, засмяни и пълни с идеи млади хора активно създават пространство, в което установяват стандарт за качество.

Концепцията за „балона, в който живеем” означава, че готините идеи, вкусове и предпочитания са някакъв въздух под налягане. Думата „сфера” има съвсем различна семантика. Питаме „в коя сфера работиш, каква е сферата на интересите, хобитата, мечтите”, а не в „кой балон са”, нали така?

кълбо сфера природа аура мистично
Снимка: iStock

Дори по отношение на елекромагнитно поле всеки един от нас е сфера, която, да кажем опростено, вибрира на някаква честота, носи в себе си своята „музика и песен”. Вече е популярно да се казва „резонирам с някого”, „не резонирам с нещо”. Така е със сферите - те се привличат взаимно според резонанса си. Като в оркестър. И няма никакъв проблем този, който свири на флигорна, да е в един оркестър с майстор на барабаните. Стига жанрът да е един и същ. Няма проблем и затова, че има различни хора - едни имат нужда и се чувстват в синхрон с преживяването на този оркестър, в тази сфера. Други се чувстват на мястото си в дискотека или в „някоя квартална кръчма”.

И всичко това е окей. Всеки е на мястото си, където е. Това е светът, с който резонира, това е, което е избрал да преживява. Докато преживяваш това, което е в твоята сфера и така позволяваш нейното разгръщане, няма никакво значение дали има и други концерти или пиеси, които някой друг е избрал да изживява или съпреживява. Дори и това да означава, че по този начин утвърждава нещо, което не ви харесва.

То е телевизор. Може да избереш програмата или да превключиш на друга. Или да изгубиш ценно време в битки – предимно пасивни: дуднене „каква е тази простотия”, интелектуализиране, морализаторстване и прочее. Както някога си бяхме говорили с йога учителя Пракаш: „Накъдето насочиш вниманието си, натам ти става пътят към безкрайността.”

Но ще завърша с друго, защото не обичам да ми остават незаписани проблясъци на каламбури. Малко след като приятелките ми написаха онова за балоните и аз им отговорих сравнително сериозно, ми хрумна и един по-забавен отговор: „Не, това, което виждаме да се случва там, където се чувстваме добре и избираме да приемем като стандарт, не е балонът, а иглата”.

Онова „можело значи”, което има силата да вдъхнови и други да живеят собствения си стандарт. В собствената си сфера. Независимо какво е извън нея. 

балон игла
Снимка: iStock

 

Прочетeте още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти