Чий е Дядо Коледа?

Чий е Дядо Коледа?
Снимка: Thinkstock

Германски музей поиска Дядо Коледа да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО с мотива, че той произхожда от Германия и има опасност да бъде засенчен от американския Санта Клаус.

Фелиситас Хьоптнер, директор на Германския коледен музей в баварския град Ротенбург, смята, че германският произход на Дядо Коледа е "заплашен".

Според нея германците вече не разбират произхода на Добрия старец и разликата между него и вечно смеещия се Санта Клаус, който бил пренесен от германски имигрант в САЩ през 19-ти век.

Нейният музей е поискал Дядо Коледа и гръцкият свещеник от четвърти век Свети Николай, от когото той произхожда, да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО на неприкосновеното културно наследство.

Хьоптнер заяви, че германският Дядо Коледа е бил създаден от видна светска фигура след Реформацията, когато протестантите отхвърлят молитвите към светците и създават традицията за даване на подаръци на Свети Николай.

Съвременният вариант на Дядо Коледа се очертал в средата на 19-ти век, когато списание в Мюнхен публикува рисунка на мрачен човек в палто с качулка, който носи в снега коледно дърво, украсено със запалени свещи, казва Хьоптнер.

Десетилетия по-късно германският карикатурист Томас Наст пренесъл традицията в Америка и модернизирал Добрия старец в илюстрациите си, като заменил качулката с шапка и скъсил палтото му.

Различни са мненията как то станало червено. Според Хьоптнер това станало благодарение на "Кока-Кола", която го облякла в корпоративния си цвят за своя коледна реклама през 30-те години на миналия век.

Хьоптнер казва, че участието на Добрия старец в рекламите на безалкохолната напитка обяснява защо той винаги е усмихнат. За сметка на това германският му "колега" понякога е и мрачен.

"Традиционният Дядо Коледа носи подаръци, но също така може да налага наказания. В нашите детски градини германският Дядо Коледа продължава да пита: "Беше ли добро дете?", отбелязва Хьоптнер.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти