Как да съхраняваме боядисаните яйца

Как да съхраняваме боядисаните яйца
Снимка: Getty/Images

В последните дни всички сме се съсредоточили основно върху един хранителен продукт – яйцето!

Купуваме в пъти повече, отколкото по принцип правим, треперим над тях да не ги счупим, варим ги, а след това старателно ги боядисваме в разнообразни цветове и се стараем нашите великденски яйца да са най-красиви.

Спокойно може да се каже, че около Великден настъпва яйчена одисея.

Трябва обаче да се внимава при съхранението и консумацията на тези продукти, за да не се превърнат те в заплаха за здравето ни.

Салмонела
Тази болест се крие в пресните яйца. Те може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis. Въпреки че S. enteritidis засяга малък брой от яйцата, е по-добре да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца. Салмонелата се открива предимно в жълтъка, но също така е възможно да се съдържа и в белтъка, така че внимавайте.

Яйцата на студено
Правилното съхранение на яйцата е много важно. Бактерията на салмонелата се размножава бързо при стайна температура. Когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са били съхранявани на студено. Когато занесете яйцата вкъщи, веднага ги приберете в хладилника.

Къде да ги приберем
Често слагаме яйцата на вратата на хладилника, където си има специално обособено място за тях. Според изследвания обаче, това не е най-доброто място, нито най-добрият начин за съхранение. Препоръчва се яйцата да се приберат в картонената опаковка, в която сте ги купили, и да се сложат на най-студеното място в хладилника, но не и в камерата.

Не повече от 3 седмици и не повече от 4 дни
Когато пазарувате в големи хипермакети, е изкушаващо да се запасите с цяла кора яйца. Това не е особено препоръчително, освен ако не възнамерявате да минете на яйчена диета или да правите по кекс на ден. Според специалисти по-безопасно е да купувате редовно по-малък брой, съобразен с реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до три седмици след датата на “производството” им.

великден яйца
Снимка: Istock

Ако сте приготвяли нещо само с жълтъците или само с белтъците, и сте прибрали неизползваната част, имайте предвид, че тя може да се съхранява не повече от четири дни.

Твърдо сварено, но не и безопасно
Като сварите яйцата “твърдо”, трябва да ги оставите да се охладят, да ги приберете в хладилника и да ги използвате в рамките на една седмица. За Великден това означава, че ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и да украсите масата с тях, то изобщо не трябва да консумирате тези яйца! Специалистите препоръчват да не държите сварените яйца за повече от два часа извън хладилника.

Съхранение на остатъците от яйца
Ако сте забъркали омлет за вечеря, но не сте го изяли целия, остатъкът трябва да се прибере в хладилник и да се довърши в рамките на 2 дни. За да ускорите процеса на охлаждане, разделете остатъка от яйцата (ако е по-голямо количество) на по-малки порции.

великден
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти