Как да си направим оригами кутийка (видео)

Как да си направим оригами кутийка (видео)
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Чували сте за оригами – традиционно древно японско изкуство, което се изразява в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба налепило и ножици. Думата идва от японски –  折り紙, от ори (прегъвам) и ками (хартия) - буквално прегъната хартия)

Оригами се наричат и получените по този начин фигури, които могат да бъдат най-разнообразни – от жерави и различни видове животни, до орхидеи и други цветя.

Оригами се използва в религиозните обреди. Дълго време този вид изкуство е достъпен само за представителите на висшите съсловия, където е бил признак за добро възпитание.

Едва след Втората световна война оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели.

Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Иначе може да бъде съставено от един или повече листове с различни големина, форма, цвят и дебелина в зависимост от желания ефект. Трудността на едно от тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

По техниката на оригами можете да си направите лесно и бързо симпатични малки кутийки, в които да слагате всякакви по-дребни предмети, които са хем важни, хем лесни за губене като фуркети, фиби и ластици за коса, кламерчета, тестери на козметика, визитки, ароматни листа или каквото друго решите.

Ето и видео как по лесен начин как да си направите оригами кутийка:

Обърнете внимание – колкото по-дебел е листът, толкова по-трудно се работи с него, но пък толкова по-стабилна е кутийката.

Още по темата:

Оригами за деца - забавно и полезно
Как да си направим книгоразделител
Как да си направим лесна украса
Квилинг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти