Квилинг

"Оригами" си има първи братовчед
Снимка: netinfo

Християн Немски

И при тази техника, както при изкуството на оригами, основната цел е да превърнете лист хартия в един малък шедьовър под вещото ръководство на вашата фантазия. Само че при квилинг техниката, хартията се нарязва на лентички с дебелина между 3 и 7 мм, които се навиват на кръгчета около оста си в желания от вас диаметър.

Ако пък за вашата композиция са необходими по-големи кръгообразни елементи, чисто и просто самите ленти трябва да са по-дълги. По този начин могат да се сътворят какви ли не фигури под формата на животни, къщи или дори цели обагрени букети с цветя, които обаче се разполагат само в една равнина, а не са обемни като при оригами.

Клип, който показва как се правят моделите от хартия.

Оказа се, че първите подобни хартиени мозайки са открити в различни древноегипетски гробници, като това изкуство е било добре познато и на територията на Византийската империя. По-късно по време на Ренесанса, монахините във Франция и Италия използвали квилинг способа, за да украсяват своите книги и дори облепвали стаите на манастирите с цветна хартия обработена по същия метод.

Не след дълго квилинг изкуството "доплавало" и до бреговете на Америка, а в годините на колониалния период то добило изключителна популярност.

Но да се върнем на нашите географски ширини, където този тип хартиена декорация също се радва на все по-силен интерес. Уточнихме се за рязането на хартията, а сега да споменем и няколко думи за залепването на елементите, което си извършва с помощта на канцеларско лепило или тип ''Ц-200''.

В различни интернет сайтове като ebay.com се продават и специални инструменти за квилинг, но ако нямата средства и време за онлайн поръчки, използвайте клечка за уши, малка отверка или пълнител от химикалка, с които да навивате хартията на кръгчета в домашни условия.

И, за да ви бъдем полезни докрай ще ви доверим, че на workshop.kadifecraft.com се организират всекидневни занятия по квилинг за деца и възрастни.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти