Как да премахнем петна от лак

Как да премахнем петна от лак
Снимка: Thinkstock

Със сигурност ви се е случвало, докато се лакирате да нацапате не само кожичките около нокътя си, но и повърхността на масата или нещо друго. Аз лично съм заливала клавиатурата си с розов лак, а веднъж успях да нацапам и килима.

Добрата новина е, че всичко може да се почисти и петната да се заличат.

Най-бързият начин е да почистите с лакочистител, но преди да го сторите, се замислете дали няма да съсипете с него третираната повърхност. Като начало е важно лакочистителят да е без ацетон.

След това от значение е каква точно е нацапаната повърхност.

С безацетонов лакочистител клавиатурата лесно се чисти, особено преди да е засъхнал разлетия лак.

Ако сте нацапали мебел (масата, например) с лак, забравете за лакочистителя, той само ще съсипе повърхността, независимо дали има ацетон в него или не.

По-добре вземете лака си за коса, съветват от Bellasugar.com. Напръскайте с него зацапаното място, след това търкайте със суха гъба или парче плат.

Повторете процедурата, докато лакът не се махне.

За килима от голямо значение е дали е светъл или тъмен. Отново с лак за коса, както и с алкохол (водка, да речем), можете да третирате петното. Вероятно е да ви отнеме повече време, но лакът ще се махне.

Ако сте нацапали дрехата си, първо вижте от каква материя е тя. Деликатните и памучни текстури по-добре да бъдат занесени веднага на химическо чистене.

За останалите можете да тествате безацетонов лакочистител. На някой подгъв, който не се вижда, с клечка за уши, натопена в него, тествайте дали се отразява лошо на дрехата. Ако това не е вариант, отново вземете лакът за коса. След като сте почистили лака, веднага изперете дрехата.

За нацапана с лак коса, решението е много лесно. Преди лакът да е изсъхнал върху косъма, го махнете с помощта на тампонче с малко лакочистител.

Ако вече е засъхнал обаче, тогава намажете върху него балсам или нещо друго мазно – подхранващо масло, лосион дори или нещо подобно, разтъркайте и ще усетите как лакът се отделя от косъма и пада.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти