Вреди ли маникюрът на ноктите ни?

Вреди ли маникюрът на ноктите ни?
Снимка: Thinkstock

Козметичните салони предлагат невероятно разнообразие от процедури за педикюр и маникюр.

Освен стандартните почистване, оформяне и лакиране, вече има различни спа терапии за ръце и крака, които възстановяват, подмладяват, избелват и какво ли още не.

Да не говорим за изключителното разнообразие от продукти за заздравяване, изграждане, боядисване и цялостно подобряване на нокътната плоча.

Оказва се обаче, че не всички те наистина се отразяват положително върху ноктите.

Университетът по медицина в Маями е провел серия от проучвания върху ефекта от продуктите за изграждане и заздравяване на ноктите, след като са били получени многобройни оплаквания от жени.

Дамите се оплакали, че нокътните им плочи започнали да се рушат и да изглеждат по-зле, след като са се възползвали от разнообразите процедури с гел или заздравяващ лак.

Първоначално ноктите им изглеждали перфектно и маникюрът издържал по няколко седмици, но след като лакът или гелът били отстранявани, се виждало, че ноктите били жълтеникави и прекалено крехки.

Дерматологът д-р Андреа Чен споделя, че е извършила проучвания върху редица продукти, масово използвани в козметичните салони, за да потвърди, че повечето гелове и лакове наистина вредят на ноктите.

Според модния редактор Ема Хил проблемът е в субстанциите, с които се отстраняват различните оцветяващи и полиращи материали.

"Ацетонът изсушава много ноктите и това се отразява зле.", споделя тя.

Саманта Суит – говорител на компанията производител на "Shellac", на свой ред контрира нападките, като заявява, че всички продукти са дерматологично тествани, специално съобразени с нуждите на ноктите и последното, което целят, е да увредят маникюра или педикюра на дамите.

Тя съветва, когато лакът се отстранява, да не попада ацетон върху кожата на ръцете и задължително след това да се нанесе подходящо подхранващо масло върху нотките и кожата на пръстите и ръцете.

Също така е добре да оставяте ноктите да "дишат" по няколко дена в месеца, тоест да има период, в който да не нанасяте върху тях нищо друго, освен натурални подхранващо продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти