Как да предотвратим прегряването на дома ни

Как да предотвратим прегряването на дома ни
Снимка: netinfo

След теми, свързани с правилния подбор на дограмата и нейните функции, идва ред на продуктите, които попадат в групата "Е2", а именно всички конструктивни елементи, позволяващи да ползваме безплатна енергия от заобикалящата ни среда

На пръв поглед изглежда, че слънцезащитата по-скоро предотвратява навлизането на енергия в помещението, защото интуитивно я възприемаме най-вече като елемент, който ни "предпазва" от слънцето. Истината обаче е, че с избора си да разполагаме с по-големи остъклени площи - всъщност се стремим към повече светлина и усещане, че сме неразделно свързани със заобикалящата ни среда. В този аспект слънцезащитата може да действа като преграда, която затваря погледа и прекъсва тази връзка, а задачата на специалиста е да преодолее това противоречие.

За да бъдем по-наясно с въздействието на слънцето върху нас и сградите, е необходимо да разберем, че слънчевата радиация има два основни компонента. Тя се дели от една страна на компонента "видима светлина", която целогодишно е жизненоважна за нашето физическо и психическо здраве, и на компонента "топлина", която като невидим фактор ни е нужна през зимата, но е нежелана през лятото.

Решим ли денем да засенчим стаята силно, за да не прегрява помещението, често се налага да пускаме изкуствено осветление, което от една страна не е енергоефективно, а от друга - няма здравословния ефект на естествената светлина и на всичкото отгоре генерира и топлина! Ако пък предпочетем да не засенчваме помещението, за да ни е комфортно светло, се налага да включим климатизацията с всичките ѝ недостатъци.

Изчисленията и реалната практика показват, че в страни с топъл летен климат и много слънчеви часове разходите за климатизация се изравняват, а понякога и надвишават разхода за отопление през зимата. Правилно подбраната слънцезащита е в състояние да пропуска светлина и топлина през зимните месеци, но да блокира топлината през летните горещи дни.

Този проблем може да се реши, ако се предвиди правилно проектирано слънцезащитно устройство, което да регулира слънчевия поток по начин, който балансира нуждата от светлина и топлина, като предотвратява смущаващото пряко блестене в близост до стъклото.

Когато трябва да вземем решение какъв вид слънцезащита да приложим, най-напред следва да имаме предвид, че слънцезащитата може да бъде наистина ефективна, ако е разположена от външната страна на прозореца, защото абсорбира голяма част от слънчевите лъчи. В противен случай, ако бъде монтирана отвътре, абсорбираната топлина вече ще е влязла вътре в помещението. Поради тази причина, от вътрешната страна на прозорците е разумно да се прилагат частично светлопропускливи завеси или текстилни щори, които да спират прякото блестене, но не и като засенчващо устройство.

На пазара се предлагат най-различни модели външна слънцезащита, които се различават по начина на задвижване, както и от материала, от който са изработени. Много важно е да проверим дали избраният от нас модел е устойчив на силен вятър. В противен случай има опасност от сериозни повреди при внезапни ветрови пориви.

Препоръчително е да се избират дълготрайни материали, които да са устойчиви на атмосферни влияния и не се нуждаят от голяма поддръжка. Изборът на модела зависи разбира се и от личните предпочитания на архитекта или потребителя.

Може би най-важното свойство на една щора е дали в спуснато положение и добро засенчване все още пропуска достатъчно светлина в помещението и позволява да имаме поглед навън. Тук най-голямо предимство имат така наречените "венециански" щори с хоризонтални ламели, които могат да се настройват чрез въртене около собствената си ос. Те позволяват при високо стоящо слънце, каквото срещаме през летните месеци, да поставим ламелите в хоризонтално положение, с което от една страна да засенчим добре стаята, а от друга - да имаме добър поглед навън и да позволим дифузната светлина да навлиза и осветява нашия дом.

Изводът от изложеното дотук е, че трябва да гледаме на слънцезащитата и дограмата като тандем, само заедно постигат комфорта, който крайният потребител си представя, когато осъществява своите желания.

Доверете се на специалистите в проектирането на слънцезащитни устройства и им позволете да Ви помогнат при Вашия избор чрез квалифицирана консултация!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти