Как да мариноваме моркови

Как да мариноваме моркови
Снимка: Thinkstock

Още от деца ни учат колко са полезни морковите – най-вече за очите, заради изобилието на каротин, което предлагат. 

Кореноплодните зеленчуци обаче се отразяват благотворно върху цялото тяло. Те са познати на човека още около 2000 г. пр. н. е. и се счита, че произхождат от Средиземноморието.

Морковите оказват регулиращо действие върху процесите на обмяната на веществата заради богатия си химичен състав. Нарес с виатмини като В1, В2, В6 и С те съдържат и каротин. За да бъде усвоен по-добре от организма, трябва да се има предвид, че морковите е добре да бъдат използвани заедно с някаква мазнина.

Това означава, че ако ги консумирате на салата, е хубаво да добавяте достатъчно зехтин, а ако са термично обработвани, в ястията да добавяте масло или олио.

Много вкусни и ароматни стават маринованите моркови, както и глазираните. Предлагаме ви три техники, които можете да тествате сами:

Моркови в студена марината

Необходими продукти: 500 г моркови, 5 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Морковите се измиват, обелват и се приготвят на пара. От останалитепродукти се приготвя марината и с нея се напръскват готовите моркови. Остаят се да престоят така около 12 часа.

Моркови в гореща марината

Необходими продукти: 150 мл вода, 500 мл бяло вино, 3 скилидки чесън, 3 с. л. зехтин, няколко стръка прясна мащерка и магданоз, 1 ч. л. мед, 1 с. л.горчица, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Морковите се приготвят като в гореспоменатата рецепта. Всички останалипродукти без горчицата се кипват за около 15 минути, а накрая към тях се добавя и горчицата. Морковите се оставят в така приготвената марината да престоят около 12 часа.

Глазирани моркови

Необходими продукти: 500 г моркови, 1 с. л. зехтин, 1 щипка карамфил, 2 с. л. мед

Начин на приготвяне: Измитите и обелени моркови се бланшират и се отцеждат. В отделен съд се загрява маслото, добавят се останалите подправки към него, а накрая и морковите. Всичко се разбърква добре, за да могат зеленчуците да се глазират, след което са готови за сервиране като топла гарнитура към каквото и да е месно или рибно ястие.

Още по темата:

"Хляб" от моркови
Подготовка и приготвяне на моркови
Моркови и домати за млада и красива кожа
Как да си направите здравословен чипс от моркови

Крем супа от моркови
Сух таратор от моркови
Как да си приготвим морковен шейк

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти