"Живеем с илюзията, че контролираме нещата": на гости в личния свят на психолога Росен Йорданов

Той е един от най-известните криминални психолози в България. Заедно с няколко негови колеги са след първите подобни специалисти в България от края на 90-те. Специалист с над 27 години опит, той е практикувал успешно в сфери, които на пръв поглед нямат много общи неща. В последните години е активно ангажиран в ролята си на консултант за продукции на NOVA като криминалните сериали "Дяволското гърло" и "Отдел издирване". Тази събота рубриката „Тук и сега” на Деси Банова-Плевнелиева ни среща  с него - Росен Йорданов. 

В ефира на предаването "Събуди се" Йорданов за първи път отваря публично вратите на личния си свят, за да сподели какво дете е бил, защо избира психологията, какво му е коствало през годините сблъсъка със смъртта и жестокостите, кога е бил на косъм от смъртта и кои са чудесата в живота му.

„Бях буйно дете. Обичах футбола и музиката. Моята майка беше народна певица, искаше да ме направи музикант. С мои приятели се опитахме да направим група, във футбола също се справях добре, вървеше ми и в ученето”, разказва той.

Уточнява, че любовта му към психологията, за разлика от много негови колеги, започва на по-късен етап, но бързо започва да учи с много страст.

„Имах късмета да попадна в МВР в много интересен момент. Онова, което даде шанс на мен и на няколко колеги, с които започнахме да се занимаваме с криминална психология беше това, че на нас ни се получи това, което правихме и станахме ценни за самата система”, разказва Росен Йорданов.

Работата на криминалния психолог съвсем очаквано обаче е свързана с много стрес и лични жертви, които в един момент започват да оказват влияние върху него.

„Ние работихме по 30 – 40 часа без прекъсване. Понесох много щети в личен план, в психологичен аспект. Започнах да се уморявам от ужасите, които виждах. През 2007 година напуснах система. Това ми даде глътка въздух”, споделя Йорданов.

росен йорданов
Снимка: NOVA

Според него, за да бъде един човек със здрава психика, той трябва да бъде малко по-изкривен към оптимизма.

Йорданов споделя, че всеки човек е способен на лоши дела и е имало случаи в практиката му, в които е съчувствал повече на престъпника. 

„Животът ти предлага изпитания. Живеем с илюзията, че контролираме нещата, но животът е по-различно нещо. Ние нито сме толкова добри, съвестни и добродетелни, колкото си мислим. Много често случайността играя огромна роля", уточнява той.

росен йорданов
Снимка: NOVA

Паралелно с професионалното му развитие, расте и неговото семейство. Днес Росен Йорданов има две пораснали деца и не се срамува да признае пред себе си и пред всички, че може би невинаги е бил най-добрия баща.

„Искам децата ми да научат, че трябва да правят нещата, които ги правят истински доволни и щастливи. Не ме интересува какви постижения ще имат. Ако организират така живота си, че да са доволни от себе си, аз ще бъда щастлив," казва той.

Целия разговор на Деси Банова-Плевнелиева с Росен Йорданов гледайте във видеото.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти