Ане Франк: „Въпреки всичко, аз вярвам, че хората са наистина добри в душите си.“

На днешната дата - 12 юни, през 1929 г. във Франкфурт, Германия се ражда Ане Франк - детето, което остава в историята със своя дневник и трагична съдба, която обаче се превръща в истинско вдъхновение за поколения напред. 

Няма как да не сте чували името на Ане Франк. Съвсем възможно е и да сте чели дневника ѝ, който издаден под формата на книгата "Задната къща" и е преведен на над 60 езика, превръщайки се в световен книжен феномен.

Вероятно е да сте гледали и някои от филмите, направени за трогателната история еврейското момиче.

Както и да сте се срещнали с Ане, със сигурност сте останали докоснати от историята ѝ и от мърдите ѝ думи, толкова нетипични за едно 13-годишно дете.

Подобно на Ане, мнозина други бягащи от нацистите евреи, са си водили дневници по време на Холокоста, които обаче така и не са достигнали до нас. За щастие, именно нейните мисли достигат до нас, за да ги четем, да си спомняме и да се учим от тях.

Историята на момичето е толкова впечатляваща и драматична, че няма как да не трогне дори и тези, които нямат нито еврейска жилка, нито роднини, станали жертва на нацисткия режим под каквато и да било форма.

Анелис или Анелизе Мари Франк, наричана накратко Ане, се ражда на 12 юни 1929 г. във Франкфурт, Германия в семейството на Едит и Ото Франк. Няколко години след раждането ѝ, когато нацистите завземат властта в Германия, Ане и близките ѝ са принудени да напуснат спокойния си живот и да заминат за чужбина заради еврейския си произход. Избират Холандия.

Няколко години по-късно се оказват приклещени в капан и в Холандия и се принуждават да се преместят да живеят в тайно помещение, където се укриват цели 2 години.

Именно по това време Ане пише своя прословут дневник, който тя самата нарича Кити. Обявява го за най-добрата си и единствена приятелка, на която има пълно доверие.

На 4 август 1944 г. скривалището на семейство Франк е разкрито. Цялото семейство е изпратено в концлагер, където не след дълго посрещат смъртта. По чудо оцелява само бащата на Ане, който е изпратен в болница и прекарва в нея около година. След края на режима, той се връща в Холандия, открива дневника на дъщеря си и сбъдва най-голямата ѝ мечта - да бъде писател.

Днес ви предлагаме да прочетете едни от най-разтърсващите и вдъхновяващи мисли на 13-годишната Ане!

Към галерията с мислите >>>

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти