Велика и вечна - София Лорен

София Вилани Шиколоне, известна като София Лорен, е родена на 20 септември 1934 г. в Рим, Италия.

Родена в изключителна бедност, тя започва своята филмова кариера през 1951 година и се превръща в една от най-красивите жени в света и в най-известната италианска актриса.

Във видеото може да видите някои от най-вдъхновяващите цитати на великата София Лорен.

София Лорен е дъщеря на Рикардо Шиколоне, строителен инженер, който признава София за своя дъщеря, но отказва да се ожени за майка и ги напуска още докато тя е бременна. Майка и е Ромилда Вилани - учителка по пиано и неуспяла актриса.

Мъдрите житейски уроци на великата Лили Иванова

През 1938 година родителите на Лорен имат още едно дете - Анна-Мария. София прекарва детските си години с Ромилда и Анна-Мария при баба си и дядо си в рибарското селище Поцуоли, близо до Неапол.

Въпреки че днес е смятана за една от най-красивите жени в историята, акушерката изродила София я помни като "най-грозното бебе, което някога съм виждала през живота си".

София е тихо и резервирано дете, а условията на живот в селото не са никак добри и Лорен прекарва тези години в изключителна нищета, спеейки в една стая с 8 души. 

Нещата станали още по-зле, когато Втората световна война опустушава вече рушащия се Поцуоли. Веднъж, по време на една от бомбандировките, докато София бяга към обежището я застига шрапнел и я ранява в брадичката, оставяйки белег и до днес.

След това семейството се мести в Неапол при далечни роднини, но след края на войната се връща обратно в Поцуоли. Тогава бабата на София, Луиза, отваря кръчма в дневната продавайки домашен черешов ликьор. Ромилда Вилани свирела на пиано, докато Анна-Мария пее, а София сервира и мие чиниите. 

10-те най-впечатляващи дами над 40 години

Като дете София получава прякора "малката пръчка" от своите съученици заради хърбавата си и кльощава фигура. На 14 години обаче, като че ли за една нощ, Лорен се разхубавява и от крехко дете се превръща в красива и изкусителна жена.

"Беше удоволствие дори само да се разхождам по улицата" казва актрисата по повод внезапната си физическа промяна. Същата година, Лорен печели второ място в конкурс за красота, печелейки малка сума пари и безплатен плакат за дневната на баба и дядо ѝ.

През 1950 г., когато София е на 15 години, тя и майка и се местят в Рим, за да се пробват като актриси. Лорен получава първата си роля като статист във филма от 1951 г. "Кво вадис".

След няколко малки и незначителни роли, София прави дебюта си с главната роля в "Аида" от 1953 г.

След това Лорен получава главна роля и в "Златото на Неапол" от 1954 г., която роля я утвърждава като една от изгряващите звезди на италианското кино.

Невероятният живот на Опра Уинфри - от мизерията до върха

Следват поредица от филми, а 5 филма с Парамаунт Пикчърс превръщат София в международна звезда. В това време София е замесена в любовен триъгълник, когато едновременно Грант и италианския филмов продуцент Карло Понти, бъдещия съпруг на Лорен, заявяват любовта си към нея.

Тя избира Понти, който е два пъти по-възрастен от нея и наполовината на височината и. Бракът им обаче остава един от малкото успешни истории сред връзките на знаменитостите. София и Карло са щастливо женени над 50 години до неговата смърт през 2007 година. 

През 1960 г. Лорен прави една от най-добрите си и значими роли в италианския филм "Две жени", развиващ се в опустушения от Втората световна война Рим. За ролята си София печели Оскар за най-добра женска роля, като тогава е първата актриса, която печели Оскар за чуждоезичен филм.

Също така печели и 22 международни награди. 

София Лорен се връща да живее в Италия през 70-те години и прекарва повече от десетилетие, докато се снима в популярни италиански ленти. Тогава и ражда двамата си сина - Карло Понтини младши през 1968 година и Едуардо през 1973 година.

София Лорен е олицетворението на понятието жена. Тя е легенда, с над 100 филма зад гърба си и 5 десетилетия под прожекторите, Лорен е все така вярна на скромните си италиански корени.

Веднъж един режисьор казва за нея "София е може би единствената филмова звезда, която никога не е забравила откъде е дошла". 

Сега гражданин на Женева, Швейцария, Лорен продължава да вижда света като място заобиколено от красота.

Още интересни статии, които да прочетете:

Неподражаемата Едит Пиаф

Стоянка Мутафова: истории за една жива легенда

Невена Коканова - "Първата дама на българското кино"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти