"Толкова много талант и болка, скрит в едно мъничко телце": 108 години от рождението на Едит Пиаф

Едит Пиаф, известна още като La Mome Piaf (Момичето врабче) и смятана за символ на Франция, оставя траен отпечатък върху музиката на XX век.

Тя е родена на 19 декември 1915 г. в квартал Белвил в покрайнините на Париж, но споменът за нейния неподражаем глас е все толкова ярък и до днес.

Цитати от магнетичната Едит Пиаф

Певицата е кръстена на медицинска сестра, екзекутирана заради помощта, която оказва на съглашенски войници в Белгия по време на Първата световна война - Едит Каваел. А съдбата отрежда на детето също не по-малко драматичен живот.

Едит се ражда в семейството на Анета Джована Мейар - улична певица от барберо-алжирски произход и Луи-Алфонс Гасион - уличен акробат от Нормандия, което поражда и легендата, че изпълнителката е родена на тротоара на улица „Белвил“ 72.

Малката Едит не остава за дълго при своите родители. Тя е изпратена при дядо си, но там живее в недоимък. Новият дом на момичето отново се оказва временен. Когато дядо ѝ постъпва във френската армия, той отвежда невръстното момиченце в публичния дом на майка си. Така Едит израства под грижата на проститутки.

Бъдещата певица страда и от нарушено зрение и прекарва част от детството си в пълна слепота. В последствие тя отново проглежда. Смята се, че оздравяването на французойката се дължи на сила свише, но мнозина са скептични към тази теория.

На 7 години Пиаф поема на път с цирковата трупа на баща си. Това са и първите артистични изяви на момиченцето, които не остават незабелязани.

По-късно Едит се отделя от баща си и започва да пее самостоятелно като улична певица в Пигал и Менилмонтан.

Когато е на 16 години, Едит се влюбва в Луи Дюпон, а година по-късно ражда малката Марсел. Но радостта на младата майка не трае дълго, защото дъщеря ѝ умира от минингит едва двегодишна. Скръбта от загубата е допълнена и от нищетата, в която Едит едва успява да събере пари за погребението на единствената си рожба.

През 1935 г. животът най-накрая подава ръка на дребничката Едит. В нощния клуб "Le Gerny" Луи Льопле открива даровитата певица. Тогава тя получава и прозвището La Mome Piaf (Момичето врабче).

Именно той е човекът, който пръв съветва Едит да облече черна рокля, която се превръща и в нейна запазена марка.

Годината се оказва много успешна за певицата и тя записва първите си две песни. Но съдбата лишава Едит от единствения човек, който и е подал ръка. Льопле е убит от гангстери следващата пролет.

Скоро след това Пиаф започва да работи с Реймънд Асо, който става неин любовник. По това време започва да работи и с композиторката Маргерит Моно, с която в последствие си сътрудничи през целия си живот.

Пиаф продължава традиционно с изпълнението на реалистични шансони, идеализирайки живота си на улицата в песните си.

През 1940 г. Пиаф получава роля в пиесата на Жан Кокто - “Le Bel Indifférent”, а през 1944 г. се среща с Ив Монтан в Париж, като го включва в представленията си и му става ментор и любовница.

След края на Втората световна война славата на Малкото врабче се разнася и в чужбина. Едит прави турнета в Европа, САЩ и Южна Америка и помага на не малко прохождащи певци.

През 1947 г. , след множество краткотрайни флиртове, тя намира любовта в лицето на боксьора Марсел Сердан. Но отново, след само 2 години, тя трябва да преживее загуба. В памет на загиналия в самолетна катастрофа свой любим, тя пише „Химн на любовта“, една от най-известните ѝ песни.

През април 1963 г. Едит записва последната си песен и няколко месеца по-късно умира.

Римокатолическиат архиепископ отказва да извърши погребален ритуал заради неправдивия живот на певицата, но тя намира своя покой в гробището Пер Лашез в Париж, до дъщеря си Марсел. Церемонията на гробището е посетена от повече от 100 000 поклонници.

Едит Пиаф получава много малко мигове на лично щастие, но със соята неподражаема чувственост, с мощния си характерен глас, скрит в това мъничко телце, понесло толкова много скърби, тя докосва душата на поколения.

Цитати от магнетичната Едит Пиаф

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти