Edna легенда на 70: невероятният път на Опра Уинфри от нищетата до върха

„Няма значение кой сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги".

Това са думи на Опра Уинфри - една от най-успелите и влиятелни жени, извървяла пътя от гетото до славата и богатството, която днес има рожден ден и става на 70!

Животът на Опра Уинфри звучи като приказка, в която едно бедно чернокожо момиче се превръща в най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща в света.

опра
Снимка: Getty/Gulliver

Опра Гейл Уинфри е родена на 29 януари 1954 година в щата Мисисипи като нежелано дете на двама тийнейджъри.

Детството на Опра е изпълнено с трудности. През първите ѝ шест години дрехите ѝ буквално били ушити от чували за картофи. Живее с майка си Вернитa, но бяга от нея, защото е била сексуално насилвата от роднини и приятели на майка си.

Едва 14-годишна Опра ражда бебе, което малко по-късно умира. Тя се мести да живее при баща си Върнан, който бил бръснар и бизнесмен. През 1971-ва с пълна стипендия успява да влезе в държавния университет на Тенеси.

Тогава започва нейният дълъг път към славата и успеха. През 1976-та се мести да живее в Балтимор, за да е водеща на токшоу. Продукцията се превръща в хит и Опра е негова водеща в продължение на 8 години, преди по-голяма телевизия да я привлече с нейно собствено сутрешно предаване. Едва за няколко месеца успява да изпревари цялата си конкуренция.

1986-та е ключова за кариерата й. Тогава започва свое собствено шоу - Шоуто на Опра Уинфри. То се излъчва по 120 различни канала, общата аудитория, която го следи е около 10 милиона човека. За първата година шоуто печели 125 милиона долара, от които 30 били за Уинфри.

Скоро придобива пълните права върху шоуто и основава своя продукционна къща и започва да печели все повече и повече пари.

Опра Уинфри
Снимка: Getty

Постиженията на Опра Уинфри като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра.

Основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата".

Опра е блестящ пример за това, че успехът не е само за малцина избрани, че със своя труд,  ентусиазъм и вяра можеш да постигнеш мечтите си.

Правилата на Опра Уинфри за по-добър живот

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти