Войната между Джаки Кенеди и Мария Калас: трагичният сблъсък на суетата и безусловната любов

Днес разказваме историята на две жени, които са като стихии – толкова различни, но обречени да се сблъскат. Двете стават част от един любовен триъгълник, който някога е предизвикал не един и два скандала, а днес не спира да буди любопитство.

Джаки Кенеди е една от най-известните първи дами в историята на САЩ. Нейните елегантност и интелект са я превърнали в истинска икона за стил, класа и красота.

Обречената любов на Кларк Гейбъл и Карол Ломбард

Мария Калас е оперна легенда и дива в пълния смисъл на думата. Нейният великолепен глас покорява света, а талантът ѝ е признат и от най-придирчивата публика. Залезът на нейната кариера, която тя принася в жертва на олтара на една обречена любов, е една от най-големите загуби за оперното изкуство в миналото.

Две невероятни дами, а между тях – един мъж. И всяка се стреми към него по свои собствени причини. Днес ви разказваме драматичната история на една любов, която така и не довежда до сватба, и на един брак, който започва по-скоро като договор.

Редно ли е да простите изневяра? Тези знаци ще ви подскажат

Джаки Кенеди и Мария Калас са щели да се засекат на 29 май 1962 г. на гала концерта за рождения ден на президента Джон Фицджералд Кенеди в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Джаки, която е съпруга на Кенеди и знае за аферата му с Мерилин Монро, обаче отказва да отиде именно заради присъствието на русата актриса. И въпреки че Мария Калас е трябвало да бъде звездата на вечерта, дори тя признава, че Монро я засенчва с иконичното изпълнение на "Happy birthday, Mr. President". 

Мария Калас и Джаки Кенеди никога не са се срещали, което е забележително, като се има предвид, че са се движели в един и същи кръгове по високите етажи на хайлайфа. В по-късните години, когато и двете са публично обвързани с гръцкия корабен милиардер Аристотел Онасис, те съзнателно се избягват една друга.

В телевизионно интервю с Барбара Уолтърс от 1974 г., попитана какво мисли за Джаки, Мария отговаря с ледено хладнокръвие: „Не я познавам. Никога не съм я срещала.“ След която сменя темата.

Жаклин Кенеди и Мария Калас са родени през 20-те години на миналия век – Мария през 1923 г., а Джаки през 1929 г.

Джаки е израснала в богато и влиятелно семейство като дъщеря на борсовия посредник „Блек Джак“ Бувие и Джанет Лий, светска личност от ирландски произход. Мария е втората дъщеря на гръцките имигранти Джордж и Евангелия Калогеропулос. За разлика от Джаки, която е била любимка на баща си, раждането на Мария носи по-скоро разочарование на майка ѝ, която очаквала да се сдобие с момче.

с
Снимка: Getty

Джаки учи в елитно частно училище в Ню Йорк и прекарва ваканциите си в Хамптънс, яздейки коне. Мария е отгледана в малък апартамент над аптека в квартал Куинс, където посещава местното държавно училище.

По-късно Джаки, която по това време работи като репортер, е представена на амбициозния и смел политик Джон Кенеди, идващ от богато бостънско семейство от ирландски произход. Те скоро се женят и след по-малко от 10 години, на 32-годишна възраст, Джаки вече живее в Белия дом като Първа дама на Америка.

► Третият живот на Джаки Кенеди Онасис - страстта към книгите и живота

Междувременно Мария се е преместила в Гърция след развода на родителите си и е ангажирана да пее в Операта на Верона на 24-годишна възраст. Така се запознава с Джовани Батиста Менегини, богат италиански бизнесмен, който е с 26 години по-възрастен от нея. След няколко години те се женят и той става неин мениджър.

Следва стремителен възход към славата, като в началото на 30-те си години Мария Калас е приветствана като Първата дама на операта.

Джаки пък се заема със създаването на образа на идеалната „президентска съпруга“, винаги красива, елегантна и безупречно облечена в Шанел и Диор.

През 1957 г. на парти във Венеция Мария Калас е представена на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. След няколко седмици той кани нея и нейния съпруг да се присъединят към него на частната му яхта за средиземноморски круиз.

Онасис не се интересува ни най-малко от опера, но известните жени винаги възбуждат интереса му. След съдбовния круиз Мария се влюбва безвъзвратно в своя сънародник и става ясно, че с брака ѝ е свършено. Така Калас е въвлечена в свят на удоволствия и изкушения, който ще да я накара да пренебрегне гласа си и да сложи внезапен край на своята някога славна певческа кариера.

джаки кенеди мария калас
Снимка: Getty

През 1963 г. Онасис прилага подобна тактика, за да покори сърцето на Джаки Кенеди. Научавайки, че синът ѝ Патрик е починал на едномесечна възраст, той я кани на круиз с яхтата си, за да я разсее от трагедията. Мария Калас, тогавашната му приятелка, не е поканена на пътешествието. Вместо това Онасис я оставя в Париж в разкошния апартамент, който е купил за нея.

Три месеца по-късно светът е шокиран, когато Джон Кенеди е убит в Далас. А Онасис е готов да предложи сърцето си на опечалената му вдовица.

След убийството на Джон Кенеди Джаки намира утеха в лицето на редица мъже, един от които е Боби Кенеди, по-малкият брат на покойния президент. Но тя изпада в паника, когато Боби е застрелян по време на кампанията му за президентските избори в Лос Анджелис през юни 1968 г. Това я кара да заживее в страх за собствената си безопасност и тази на децата си.

джаки кенеди мария калас
Снимка: Getty

Така Джаки приема предложението на Онасис да се оженят и да я защитава, като той ѝ предоставя своите частен остров, авиокомпания и огромно богатство. Джаки получава сигурността и лукса, за които мечтае, докато Онасис е спечелил най-голямата награда: да покори най-популярната жена в света.

Сватбата им е публична и се състои през ноември същата година. Мария Калас, която не е информирана за събитието, седи сама в Париж и гледа новината по телевизията.

Но още от самото начало бракът на Онасис и Джаки, който сякаш е по-скоро договор, отколкото романтичен съюз, се оказва катастрофа. Джаки е приела предложението по сметка, а Аристотел – заради собственото си его и удоволствието от това да притежава най-известната вдовица в света. 

„Никога не съм срещал някого, който може да харчи пари като Джаки“, твърди Онасис. Тя похарчва 1,5 милиона долара само през първата година, главно за ремонт на къщите му и обновяване на гардероба си.

В рамките на няколко седмици след сватбата Онасис вече е възобновил връзката си с Мария Калас. Отначало, разбираемо съкрушена, Мария отказвала да го види, но когато той заплашил да блъсне с Мерцедеса си във входната врата на дома ѝ, тя отстъпва.

„Те се срещаха всеки месец до смъртта му“, разказва шофьорът на Онасис Яйкинто Роса. "Истината е, че Мария Калас беше единствената истинска любов на Онасис. Тя беше истинската му съпруга, въпреки че никога не са се женили."

джаки кенеди мария калас
Снимка: Getty

Джаки се завръща в Америка, но съперничеството между нея и Калас се разпалва. Госпожа Онасис може да не е влюбена в съпруга си и да не живее с него, но няма да позволи да бъде публично унижавана от любовницата му.

Когато пресата публикува снимки на Онасис и Калас на романтична вечеря в ресторант Maxim's в Париж, Джаки веднага се качва на полет от Бостън и се уверява, че ще бъде снимана да вечеря с Онасис в същия ресторант две вечери по-късно. Това действие отправя категорично послание към нейната съперница, че не трябва да забравя коя е жената на Аристотел.

В по-късните години от брака си с Джаки, Онасис напълно осъзнава каква грешка е допуснал с предателството към Мария

Разбирайки, че е тежко болен, той помолил адвокатите си да заведат бракоразводно дело срещу Джаки. Това означавало тя да бъде последвана от частен детектив, за да може да се сдобие с доказателства за прелюбодеяние, с което да намали претенциите ѝ към своето състояние.

Въпреки това милионерът не успява да се разведе с Джаки. Преди това той е приет в болница в Париж. Джаки така и не го посещава на смъртния му одър. Вместо това тя отива на ски в Аспен - но не и преди да остави инструкции, че Мария Калас не трябва да бъде допускана до леглото му.

с
Снимка: Getty

Въпреки всичко Мария, оставайки вярна на своя любовник до края, успява да го види, преди той да издъхне. Тя е доведена в стаята му тайно чрез служебен асансьор и остава с него в продължение на един час, докато той е в кома. Това е нейното последно сбогом с мъжа, който така и не се реши да я направи нещо повече от своя метреса. Онасис умира няколко дни по-късно.

Смята се, че в завещанието си Онасис е намалил дела на съпругата си от богатството си до минимум - но Джаки оспорва това решение. За да избегне продължителна и много публична съдебна битка, дъщерята на Онасис Кристина се съгласява да изплати еднократно на Джаки 26 милиона долара.

Мария Калас, която с години е обичала всеотдайно Аристотел и е погребала кариерата си в името на връзка им, не получава нищо от състоянието на покойника.

След смъртта на Онасис през 1975 г. Мария, която от години вече е загубила гласа си, продължава да живее като отшелник в апартамента си в Париж. Заобиколена от снимки и сувенири, тя прекарва времето си у дома, слушайки старите си записи и живеейки в спомените за своето славно минало.

Две години по-късно, сутринта на 16 септември 1977 г., Калас е намерена мъртва от сърдечен удар на пода в спалнята си. Тя е само на 53.

джаки кенеди мария калас
Снимка: Getty

Джаки започва кариера в издателския бизнес и има връзка с търговеца на диаманти Морис Темпелсман. Тя умира през 1994 г. на 64 години от рак.

И Джаки, и Мария са запомнени от милиони като икони на своето време, докато Аристотел Онасис, някога най-богатият човек в света, сега е известен главно с участието си в тази подобна на древногръцка драма любовта история.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти