Грешна, но горда: Черната вдовица на Гучи, за която е „по-добре да плачеш в Ролс-Ройс, отколкото да си щастлив на колело“

Патриция Гучи Лейди Гага
Снимка: Public Domain/MGM

Деница Димитрова

В италианската преса я наричат с прякора Черната вдовица, а останалият свят научи повече за нея заради филма „Домът на Гучи”. Тя е Патриция Реджани – бивша съпруга на наследника на модната династия Гучи – Маурицио, и поръчител на неговото убийство.

Патриция преобръща живота на семейството в края на миналия век, а събитията са проследени в книгата „Домът на Гучи: Една истинска история за убийство, лудост, блясък и алчност“ на Сара Г. Фордън, която Ридли Скот използва като вдъхновение за своя филм, излязъл през ноември 2021 г. В него скандалния образ на Патриция изпълнява шеметната Лейди Гага.

Лейди Гага е неузнаваема за снимките на „Домът на Гучи“

Патриция се ражда през 1948 г. в малко градче край Милано с фамилията Мартинели и израства в скромно семейство. Майка ѝ е сервитьорка, а момичето така и не опознава биологичния си баща. Получава обаче известна компенсация от съдбата, когато неин пастрок става заможният предприемач Фердинандо Реджани, който и осиновява Патриция.

С красота, напомняща тази на Елизабет Тейлър, и немалко пари, тя има достъп до елитните социални кръгове на Милано, където попада на Маурицио Гучи (във филма изигран от Адам Драйвър) – правнук на Гучо Гучи, основателя на модната къща. Въпреки че бащата на Маурицио, Рудолфо (Джеръми Айрънс) не одобрява Патриция, като я нарича „социална катерачка, която мисли само за пари“, това не пречи на двойката да се ожени през 1972 г.

Когато среща Маурицио, Патриция може и да няма неговото състояние, но притежава нещо по-важно – амбиция, размах и вкус към живота, които в крайна сметка ѝ изиграват лоша шега.

Преди това обаче двамата се наслаждават на почти две десетилетия, белязани от лукс и безгрижие. Преместват се в Ню Йорк, където заживяват в 800-квадратов пентхаус в Олимпия Тауър на Пето Авеню, подарък от Рудолфо, и водят разточителен начин на живот с още няколко придобивки – ферма в Кънектикът, вила в Акапулко, Мексико, хижа в швейцарския курорт Сейнт Мориц, 64-метрова яхта „Креола“ и редица автомобили, на чиито табели пише „Мауриция“ – съчетание от първите им имена. Сред богатите им приятели е Джаки Кенеди Онасис, с която редовно пият коктейли.

Вижте тук Лейди Гага като булка на снимките на „Домът на Гучи“ >>>

Патриция може и да получава фамилията Гучи по брачна линия, но се труди достатъчно, за да я оправдае. Освен че ражда две дъщери – Алесандра (1977 г.) и Алегра (1981 г.), тя става главен консултант в Gucci и задава посоката на марката, която води до успеха ѝ през 80-те.

Всичко обаче се променя, когато Родолфо умира през 1983 г. След внезапната му смърт неговото единствено дете Маурицио остава с 50% акции в семейния бизнес и скоро разочарова Патриция с бизнес решенията си. Репутацията на невероятно успешната марка по онова време започва да сe влошава заради многото имитации с нейното лого, появили се на пазара, а наследникът е в постоянен сблъсък с останалите членове на семейството, чиито дялове накрая купува.

Междувременно Патриция открива, че Маурицио има връзка с друга жена, и то семейна приятелка на име Паола Франки. Трудностите за лейди Гучи продължават, когато през 1992 г. се налага да я оперират по спешност заради тумор в мозъка.

Патриция се възстановява бързо и без опасни последици – сякаш за да поеме следващ удар година по-късно. Чашата на търпението ѝ прелива, когато през 1993 г. Маурицио решава да продаде целия си дял от компанията на стойност 120 милиона долара.

Още кадри на Лейди Гага от снимачната площадка на „Домът на Гучи“

„Бях ядосана на Маурицио за много, много неща по това време“, споделя тя в интервю за The Guardian през 2016 г. „Но преди всичко това - загубата на семейния бизнес. Беше глупаво. Беше провал. Бях изпълнена с ярост, но не можех да направя нищо. Той не биваше да ми причинява това.“

През 1994 г. двойката се развежда, а на следващата година Маурицио намира смъртта си. Прострелян е с четири изстрела от наемен убиец пред своя офис, пристигайки на работа. На тази съдбовна дата – 27 март 1995 г., в дневника си Патриция записва една-единствена дума – paradeisos (което на гръцки означава рай). Адът за Реджани обаче тепърва се отваря, макар и с малко закъснение.

Две години минават преди срещу Патриция биват повдигнати обвинения. Ключовата фигура тук се оказва нейната лична ясновидка и приятелка Джузепина Ауриема (в ролята: Салма Хайек), която помага да се уреди наемния убиец на Маурицио.

Макар че пред приятели и репортери по-рано тя споделя, че иска Маурицио мъртъв, по време на процеса Патриция настоява на своята невинност. Адвокатите ѝ твърдят, че „заплахите са били небивалици на жена с психично разстройство“, съобщава The New York Times, но когато експертна комисия стигна до извода, че Патриция е била „умствено компетентна“ по време на съдебния процес, вдовицата казва, че ясновидката ѝ Пина Ауриема стои зад всичко.

Независимо дали след операцията си Патриция е била повлияна от Ауриема да предприеме този ход и кой директно е поръчал убийството, след дълъг съдебен процес, осъществен при широк обществен и медиен интерес, през 1997 г. Патриция e осъдена на 29 години затвор. Ауриема получава 25, Ивано Савиони – човекът, свързал жените с наемника – 26 години. Натисналият спусъка Бенедето Черауло е осъден на доживотен затвор, а неговият шофьор Орацио Чикала – на 29 години.

Патриция признава, че е участвала в заговора, разстроена от намерението на съпруга си да се ожени за Паола Франки, лишавайки от наследство двете им дъщери. „Маурицио ни изоставяше“, казва тя в документален филм на Discovery+. „Той вече не искаше да вижда семейството си. Имахме четири къщи в Сейнт Мориц и той не искаше да даде дори една на дъщерите ми.“ Но това не е всичко – потенциалният нов брак на Маурицио е щял да намали годишната издръжка от $1,7 млн., която той плаща на Патриция, на половина. Въпросните $860 хил. тя описва като „купа с леща“.

Неслучайно Маурицио и приятелката му получават заплахи от нея. „Патриция ни преследваше“, споделя Паола Франки пред The ​​Guardian. „Тя все още имаше шпиони в кръга на Маурицио и знаеше всичко за нашите планове, неговите бизнес отношения, всичко. Тя се обаждаше много пъти, малтретираше го и заплашваше, че ще го убие.“

През 2000 г. апелативният съд в Милано намалява присъдата на Патриция на 26 години. Тя отхвърля първото предложение да бъде освободена през 2011 г., след като научава, че ще трябва да работи.

„Никога не съм работила през живота си и не възнамерявам да започвам сега“, казва тя на адвоката си, цитирана от The ​​Guardian.

През годините Патриция става пословична с безпардонните си изказвания. Макар да се съгласява, че парите не купуват щастие, неизчерпаемият ѝ материализъм e увековечен с нейните собствени думи: „По-добре е да плачеш в Ролс-Ройс, отколкото да си щастлив на колело“.

Избягвайки употребата на думата „затворник“ за себе си, излежаните 18 години тя нарича „престоя ми в резиденция Виторе“, а там се радва на привилегии като тази да се грижи за растения и своя домашен пор на име Бамби. „Спях много“, казва тя пред The ​​Guardian за времето зад решетките, като в зависимост от настроението си през годините Реджани споделя пред репортери, че обича или презира затвора.

След като прекарва 18 години там, Патриция бива освободена през октомври 2016 г., предизвиквайки нова вълна от медиен интерес. Тогава Реджани е наета за консултант по дизайн от Bozart, миланска фирма за бижута, като част от програма за работа след напускане на затвора. Един ден снимачен екип се появява в компанията без предупреждение, а репортер пита: „Патриция, защо нае някого да убие Маурицио Гучи? Защо не го застреля сама?“ Сякаш вече без задръжки, Черната вдовица се изпуска: „Зрението ми не е толкова добро – не исках да пропусна“, пиша Guardian за случая.

Патриция не крие, че би искала да продължи да работи за „Гучи“. „Те имат нужда от мен. Все още се чувствам като Гучи - всъщност най-Гучи от всички“, заявява тя пред La Repubblica.

Според The ​​Telegraph Патриция всъщност получава над $1 милион годишно от „Гучи“ по силата на споразумение, подписано през 1993 г. Изплащат ѝ се и $22 милиона, натрупани по време на престоя в затвора.

Днес Патриция живее в Милано и продължава да бъде консултант на марката Bozart. Често може да бъде видяна по богаташките улиците на Милано с папагала си на рамо. Над 72-годишна, тя остава също толкова горда и непримирима, ако съдим по изказването ѝ за филма „Домът на Гучи“, който излезе през 2021 година.

„Доста съм раздразнена от факта, че Лейди Гага играе мен в новия филм на Ридли Скот, без да прояви достатъчно внимание и разум да дойде и да се запознаем“, казва тя пред италианското издание Ansa. Тя не крие своята неприязън, че не е участвала в проекта и твърди, че няма да „получи и цент от филма“, предават от Entertainment Tonight. „Това не е икономически въпрос“, добавя тя. „Това е въпрос на здрав разум и уважение.“

Лейди Гага обаче има друго мнение по въпроса. По темата звездата споделя пред Vogue: „Почувствах, че бих могла да представя справедливо тази история единствено ако погледна към нея с като любопитна жена, придобивайки журналистически дух, така че да мога да прочета между редовете какво се случва в сцените на филма.“

„Това означава, че никой нямаше да ми казва коя е Патриция Гучи. Дори Патриция Гучи.“

Изглежда обаче, че в лицето на Гага Патриция поне намира равностоен по дух човек, който да влезе в наситения ѝ с драма образ. Можете ли да си представите по-фатална комбинация от тази?!

Лейди Гага събра всички погледи на премиерата на „Домът на Гучи“

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти