"Сърцето е животно": 10 вдъхновяващи цитата на Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев е един от най-четените и обичани български съвременни писатели. Роден във Варна, той е не само писател, но и драматург, фотограф и главен редактор на издателство "Сиела".  

Още с появата на своята първа творба "18% сиво", която пише, докато следва в САЩ, Захари Карабашлиев печели сърцата на много читатели със своята искрена и оригинална проза, съчетана с чувство за хумор. След това той пише още много разкази и романи, а през 2020 г. по дебютния му роман "18% сиво" излиза едноименният филма с Руши Видинлиев в главната роля.

Тази седмица стана ясно, че за втора поредна година Захари Карабашлиев беше отличен като „Автор на най-четена книга“ в деветото издание на Годишните награди на Столична библиотека „Писател на годината & Читател на годината“. 

Рана
Снимка: Сиела

През 2023 г. най-много от читателите на най-голямата публична библиотека в България са избрали новия роман на писателя – „Рана“. Същата награда Карабашлиев получи и през 2022 г., когато за най-четена книга в Столична библиотека беше отличен романът „Опашката“. 

 Официалната церемония по награждаването се проведе на 22 януари 2024 г. в сградата на Столична библиотека. Сред най-четените автори на художествена литература се нареждат и още обичани български имена като: Теодора Димова, Алек Попов и Георги Бърдаров. 

Романът „Рана“ стана носител на наградата „Златен лъв“ през декември и се превърна в едно от най-продаваните заглавия на годината. Ние винаги сме се вдъхновявали от красивите думи и завладяващите сюжети в прозата на Захари Карабашлиев. Затова подбраме 10 въздействащи цитата от творчеството му за живота, любовта и уроците на миналото, в които всеки от вас ще намери своята истина и частица от себе си.


“Обичам да я гледам, когато се събужда. Започваш да разбираш, че си истински влюбен, когато искаш да се събуждаш до някого по-силно, отколкото да заспивате заедно.” ―"18% Сиво"

“Ние сами избираме собствените си провали(...) Защото знаем, дълбоко вътре в себе си знаем - можем да ги понесем.” ―"18% Сиво"

“Кого обичаме, когато обичаме? Другия или себе си в другия? Не е ли другият просто едно огледало? Не търсим ли в това огледало единствено своите отражения? А когато нещо в другия ни дразни, това не са ли именно щрихите, които излизат от очертанията на това отражение?” ― "Хавра"

„И в просъница мисля – как става така, че часовете се влачат, а времето лети?” 

“‎Когато двама души си обърнат гръб, обикновено единият гледа напред, а другият - в миналото.” ―"18% Сиво"

“... Сякаш точно пропъдените идеи оформят живота ни повече, отколкото тези, на които даваме шанс..” ― "Кратка история на самолета"

“Задушавам се от тъга. Гледам дълго тъмния таван, после се търкулвам там, където спеше тя допреди девет нощи. Сгърчвам се в един почти двуметров ембрион и затискам с тяло сърцето си. То е като котарака на съседите - не разбира от дума. Още не разбира, че я няма. Сърцето е животно.” ― ―"18% Сиво"

“О, ако знаех колко много имам да страдам в бъдеще, аз щях да изживея всеки момент много, много по-пълно. Щях да съм далеч по-практична. Нямаше да пропускам така лекомислено щастието да се изплъзва между пръстите ми, щастието, което винаги бе на една ръка разстояние, щастието на дребните неща.” ― "Хавра"

“Сега, от дистанцията на годините, аз все още нямам отговори. Заблуда е, че времето ни прави по-мъдри. По-мъдри ни правят заблудите, през които минаваме с времето.”― "Хавра"

“Всеки среща в живота си най-добрия човек. На абсолютно всеки е дадено да се запознае с най-важния човек в живота си. Но пък не е казано, че ще го познае. Може и въобще да не го забележи. Понякога най-важните хора в живота ни остават невидими за нас. Ех, момче... Едно е да гледаш, друго е да виждаш, а съвсем различно - да разбереш.” ― "Жажда"

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти