"Сънувах те и тая нощ" - вечната чувственост на Яворов

"Сънувах те и тая нощ" - вечната чувственост на Яворов
Снимка: netinfo

Пейо Тотев Крачалов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация.

Той е един от най- големите поети на 20-ти век. Сред неговите произведения са „Две хубави очи", „Ще бъдеш в бяло", „Градушка", „Песен на песента ми" и много други.

Вижте едни от най-незабравимите стихове на Яворов >>>

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г.

Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища. Увлича се от левите идеи, а след 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания.

По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл" заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров.

Библиотекар, а по-късно и драматург на Народния театър, пътува в чужбина за "усъвършенствуване по литература" - в Нанси, Женева, Виена, Париж.

Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп/днешен Гоце Делчев/ след Освобождението.

След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 г. поетът слага край на живота си.

Във вечността Яворов, от чието рождение днес се навършват 139 години, остава запомнен завинаги със своята чувствена, крехка и експресивна душа. Нейната красива вселена четем в редовете на незабравимите му стихове, част от които споделяме с вас в галерията ни тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти