Спомени за великия актьор Наум Шопов

Спомени за великия актьор Наум Шопов
Снимка: БГНЕС

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 година в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Негова съпруга и спътница до последните му дни е актрисата Невена Симеонова.

Потомството, което двамата създават също се ориентира към театралната сцена - синът му, Христо Шопов, който също е известен актьор и дъщеря му -  Лиза Шопова.

Играе в Народен театър „Иван Вазов“, а през 2007 г. получава награда за цялостно творчество на фестивала „Златен витяз“ в Москва.

Участва в десетки фими и театрални постановки. От най-известните филми, в които се е снимал, са „Иконостасът“ (по романа на Димитър Талев „Железният светилник“, с режисьори Тодор Динов и Христо Христов), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Инспекторът и нощта“, „Крадецът на праскови“, „Граница“, сериалът „Капитан Петко Войвода“ и др.

Малко преди да ни напусне, през 2010 г. е удостоен и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

Шопов умира на 81-годишна възраст на 18 април 2012 г. след дълго боледуване.

Снимка: БГНЕС

80-годишният Наум Шопов е един от най-мъдрите хора в българската култура.  Наум Шопов, в своята над 50-годишна кариера, е дал официално 12 интервюта. Питал съм го и той ми е казвал - 12 са. Всички други са измислени. Той твърди, че неговият живот не е интересен и затова не го споделя с медиите. А неговият живот е филм, разказва за него журналиста Георги Тошев.

Не само защото се ражда буквално в ложата на театъра в Стара Загора, всичко, което се случва с баща му, който изчезва, връща се от Белене, Наум, който работи в мина, зачеркнатата му биография от ВИТИЗ...

Снимка: БГНЕС

Той е приет на едно от първите места, след това е зачеркнат от списъка. Теб те приемат, ти си виждаш името и после те зачеркват. Наум ме допуска много навътре. Той ми признава как на 18 години взима съдбовното решение да няма приятели. И го удържа и до днес. Защото на 18 години е наранен от най-близкия си приятел. Наум Шопов е един много спонтанен човек.

Той е човек, който може да плаче и не се срамува да го прави. Това също е привилегия на избраните - да не се страхуваш от собствената си чувствителност, да не се срамуваш от собствените си грешки. Наум Шопов е един човек, който много добре си дава сметка за личните си грешки. 

Снимка: БГНЕС

Наум Шопов е семпъл, обикновен, колко е емоционален и как всичко това през годините е успял да го прикрие. И да го удържи в живота си, за да не бъде нараняван и повече, и повече, и повече. Може би тази негова виталност да прощава, както и да се покайва, го прави по-жив от всякога.

Снимка: БГНЕС

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти