Сбогуваме се с една модна икона: На 102 години почина Айрис Апфел

ирис апфел
Снимка: Getty

Защо да носите едно колие, когато можете да носите пет? Колкото повече привличате вниманието, толкова по-добре! И ако ще носите очила, нека да са смели. Това са думи, с които ще запомним иконата на стила, моден и интериорен дизайнер Айрис Апфел, която почина вчера, на 1 март, на 102 години в дома си във Флорида. 

Големите й кръгли очила се превърнаха в нейна запазена марка и стилът й е толкова емблематичен, че са създадени емотикони по нейно подобие. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Дори като столетник, Апфел никога не се отказа от носенето на екстравагантни дрехи и ефектен грим. Тя боядисва косата си в светло сиво и избира да носи ярко червено, розово или оранжево червило. 

Когато навършва 100 години, тя е наречена "най-старата тийнейджърка в света", а към момента на смъртта й акаунтът й в Instagram има повече от 3 милиона последователи. 

Нейната водеща философия е многократно цитирана: „Нямам никакви правила, защото само бих ги нарушила, така че е загуба на време.“ 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Това е нейната рецепта за успех от самото начало. 

Родена в Ню Йорк през 1921 г., Апфел израства по време на Голямата депресия. Майка й я посъветва да си купи една-единствена семпла черна рокля - така винаги ще има какво да облече, тъй като тя подхожда както за ежедневието, така и за по-официални събития. Аксесоарите, според майка й, правят или развиват тоалета. Младата Айрис никога не забравя съвета на майка си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Апфел никога не спира да търси подходящи аксесоари в бутици от всякакъв ценови диапазон, на битпазари и в магазини за стоки втора употреба. Тя притежава умението да съчетава предмети, които никой друг не би помислил да комбинира, често смесвайки висша мода с находки от втората употреба.  

Млади модни дизайнери се навъртат около нея, където и да се появи, било то на откриване на галерия или модно ревю. 

Апфел представя собствените си колекции както с хумор, така и с педантичност. Тя често добавя финалния щрих към визията на модела (например допълнителна огърлица) преди да го изпрати на модния подиум. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Всъщност по-късно в живота си Апфел започва да работи като моден дизайнер. Десетилетия наред тя е успешен интериорен дизайнер, който е много търсен сред богатите и известните в САЩ. 

Нейните платове са уникални. Заедно с покойния си съпруг Карл, за когото бе омъжена 68 години, Апфел пътува по целия свят, за да търси вдъхновение. Работи с различни тъкачи, за да превърне своите много специфични идеи в реалност. 

Репутацията на Апфел дори я води до Белия дом, където работи за девет от американските президенти. Въпреки че никога не разкрива много подробности за работата с тях, тя намеква, че бившата първа дама Джаки Кенеди е доста предизвикателен клиент. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Дори на 100 Апфел не мисли да се оттегли от активния си професионален живот. Тя продължава да работи като интериорен дизайнер и продължава да проектира нови очила за колекцията си. 

Апфел вярва, че следването на тенденциите е излишно и че хората трябва да намерят свой собствен уникален стил, за да изразят личността си чрез облеклото.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти