Принцът, когото не успяхме да обикнем: Чарлз на 73!

Пълното име и титла на Принц Чарлз е Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, принц на Уелс.

Той е най-възрастният син на кралица Елизабет II и принца консорт Филип. Той е престолонаследник на Обединеното кралство и още десетина кралства от Общността на нациите, известна преди като Британската общност. В случай че стане монарх, се очаква да приеме името Чарлз III.

принц Чарлз
Снимка: Getty

В продължение на 15 години Чарлз е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. От брака им се раждат принцовете Уилям и Хари.

Бракът на Чарлз и Даяна завършва с развод през 1996 г., след като и двамата публично признават, че са си изневерявали.

Година по-късно лейди Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед.

На 29 юли 1981 г. принцеса Даяна и принц Чарлз сключват брак, а мнозина обявяват събитието за сватбата на века. През декември 1992 г. височайшата двойка обявява публично, че се развежда.
Снимка: Getty/Guliver

На 9 април 2005 г. Чарлз се жени за Камила Паркър Боулс.

Тя придобива една от титлите на престолонаследника и става херцогиня на Корнуол, но не и Уелска принцеса.

В навечерието на рождения му ден през 2017 г. излезе и книгата "Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот" на Сали Бидъл Смит, лансирана на българския пазар от издателство "Еднорог".

принц чарлз камила
Снимка: Getty/Gulliver

Смъртта на Лейди Даяна - убийство или нещастен случай? >>>

Книгата започва със самотното му детство, проследява трудните му училищни години, ранните му влюбвания, интелектуалните му битки и предприемаческите му начинания и разказва подробно за трагичния му брак с Даяна, за дългогодишната му любов с Камила и отношенията му с със синовете му – принцовете Уилям и Хари, със снаха му, херцогинята на Кеймбридж, както и с неговите внуци.

принц Чарлз
Снимка: Getty

Кой всъщност е принц Чарлс – самотното, тъжно малко момче, тийнейджърът, търсещ смисъла на живота, наслаждаващият се на привилегиите си аристократ... или може би човек, когото светът съвсем не познава? Как е понесъл болката от един нещастен брак, как е отглеждал осиротелите си синове, как след дълги перипетии на 60 години се жени за онази, която е обичал цял живот; борбите му в защита на природата и екологичното равновесие, за съхранение на културно-историческото наследство на човечеството; любов и ревност, интриги и изневери – страстите, тайните и трепетите на един необикновен живот са представени с разбиране и обективност в тази съвсем човешка история. 

Днес Чарлз ще прекара рождения си ден на годишната служба по случай Деня на възпоменанието в Кенотафа.

Докато кралицата наблюдава церемонията от балкона на сградата на Министерството на външните работи, Британската общност и развитието, Чарлз ще положи венец на горното стъпало на кенотафа от нейно име.

принц Чарлз
Снимка: Getty

Законите, които кралица Елизабет може да погази >>>

„Завладяващо интересна биография... Хипнотизираща за почитателите на кралското семейство“, споделят критиците на сп. "Пийпъл".

Кралица Елизабет II през годините до всички президенти на САЩ >>>

принц Чарлз
Снимка: Getty

 

Още за четене:

 
 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти