Папа Франциск със специален подарък за принц Джордж

Принц Джордж
Снимка: Getty/Images

Папа Франциск подари на принц Джордж кралска сфера в лазурносин цвят със сребърен кръст отгоре на първата си среща с британската кралица Елизабет II.

Папата подари на британската кралица синята сфера за 8-месечния принц Джордж, син на принц Уилям и съпругата му Катрин, при необичайна размяна на подаръци между лидерите на Англиканската и Католическата църква.

"Това е за малкото момченце", каза папа Франциск, на което кралицата отговори: "Това е много мило, той ще бъде щастлив, когато порасне малко".

Сферата е емблема за кралска власт, която древните римляни използвали, за да изобразяват вселената.

След това тя е приспособена от християните, които прибавят кръст отгоре, представяйки света по време на християнството.

"Съжалявам, че ви накарах да чакате. Имахме много приятен обяд с президента", каза папата, след като пристигна с 20 минути по-късно за първата си среща с кралицата заради обяд с италианския президент Джорджо Наполитано в Рим.

Настъпи леко объркване в протокола, след което съпругът на Елизабет принц Филип каза на главата на Римокатолическата църква: "След вас, трябва да ни покажете накъде да вървим".

Атмосферата беше сравнително неофициална

Кралицата бе облечена в летен люляков цвят с бели ръкавици вместо традиционния черен костюм или було, изисквани за жените, които се срещат с папата при по-официални случаи.

Елизабет подари на папа Франциск кошница с продукти, отгледани в градините на Бъкингамския дворец, двореца Уиндзор и двореца Балморал, сред които мед, сайдер, ябълков сок, хляб, яйца и бутилка уиски.

"Донесох нещо от всичките ни имения лично за вас", каза кралицата, а папата изглеждаше смаян от уискито, което му подаде принц Филип. Но беше щастлив от меда, който по думите на кралицата идвал от собствената ѝ градина.

Елизабет II подари на аржентинския папа и нейни снимки с принц Филип в сребърни рамки, традиционен подарък, за който тя самата се извини: "Опасявам се, че трябва да дадем снимки".

Франциск подари на британската кралица копие от указа от 1679 т. на папа Инокентий XI, който разширява култа към Свети Едуард Изповедник във Вселенската църква, символен знак за връзките между Англиканската и Католическата църква.

На принц Филип той подари три медала с лицето на папата от бронз, сребро и злато.

"Това е единственият златен медал, който някога към печелил", пошегува се 92-годишният принц. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти