Да ти отнемат славата заради обвинения, че си мъж: историята на лекоатлетката Ева Клобуковская

Темата за половата идентичност породи редица полюсни и крайни мнения през последните няколко години. Може да си мислим, че това е разговор, който е настъпил едва през последното десетилетие, но това съвсем не е така и спортните хроники могат да го докажат. 

Журналистът Александър Костанов разказа в предаването "На кафе" няколко куриозни случаи, касаещи жени спортисти, които са били обвинени, че са мъже. Може би най-фрапантният от тях е този на полянкинята Ева Клобуковская - първата жена, уличена, че е мъж.

Скандалите около половата идентичност в света на спорта започват още през 60-те години именно с Клобуковская.

"Говорим за 67-ма година. Самата състезателка се казва Ева Клобуковская, при която при един ДНК-тест преди състезание откриват на практика, че тя претежава изключително и само мъжки хромозом. Тоест, тя на практика е мъж", разказва Костанов.

Въпреки че е абсолютна рекордьорка с три световни рекорда, животът на Ева бързо е сринат след като излиза ДНК-тестът. Отнемат ѝ всички рекорди и титли.

е
Снимка: wiki

"Юридическата сърдебна система в леката атлетика не е чак толкова напреднала. Тя се отказва от спорта. Вече е в изключително депресивно състояние, защото няма вече какво да прави в тази сфера", казва Костанов.

И тогава се случва големият обрат. Година по-късно, Клобуковская ражда дете. "По този начин доказва на целия свят, че този ДНК-тест и това, че тя има мъжки хромозоми в организма си, не означава нищо. Напротив, тя има шанса и възможността да роди живо, здраво дете. Абсолютна жена", продължава с разказа си журналистът. 

е
Снимка: wiki

Атлетическата федерация забранява провеждането на такива ДНК-тестове след случая с Клобуковская.

За съжаление случаят на полякинята Ева Клобуковская не е първи и последен. Чуйте във видеото още една такава история от света на спорта. 

Как тези 20 жени сами се превърнаха в милиардерки

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти