Необразована и „прекалено опитна“: защо Камила не е била подходяща за Чарлз

Камила Паркър-Боулс предстои да бъде коронована като кралица консорт на 6 май в Уестминстърското абатство.

Двамата с крал Чарлз Трети извървяват дълъг път, докато стигнат до този момент - историята им далеч не е толкова безоблачна и изпълнена само с романтика, а мненията за връзката им винаги са били противоречиви. Нещо повече - въпреки опитите на Двореца да изчистят имиджа ѝ, тя и до ден-днешен остава един от най-популярните дългогодишни обекти на обществено презрение.

камила паркър боулс
Снимка: Getty

През 1996 г. всички са шокирани от раздялата на принцеса Даяна и принц Чарлз. Разводът между членове на кралско семейство сам по себе си е рядкост, но това, което прави този скандален, са подробностите около връзката на принца на Уелс с настоящата му съпруга Камила Паркър Боулс по време на брака с Даяна.

Двойката официално се разделя през 1992 г., а две години по-късно Чарлз публично признава за изневярата си в интервю. Но нека започнем отначало.

Когато е на крехката 23-годишна възраст, принцът се влюбва силно и неутешимо в Камила. Тя е 16 месеца по-възрастна, споделя сходни интереси с него и е добър слушател. И все пак, цялата любов, с която Чарлз я дарява, не е достатъчна, за да я превърне в подходящ избор за бъдеща съпруга на наследника на британския трон.

Не след дълго двамата започват да се срещат, но когато година по-късно принцът се присъединява към Кралски военноморски сили, двамата прекратяват връзката си. Кралските биографи споменават, че по това време Камила е определяна от двореца като „неблагонадежден партньор за престолонаследника“. Защо?

Камила принадлежи към семейство с добри контакти и може да се похвали с дядо барон. Много от близките на Чарлз обаче държат принцът да се ожени за представител на най-високото аристократично родословие. Неслучайно през годините той е свързван с дъщерите на херцози и графове, сред които е и Сара Спенсър, по-голямата сестра на момичето, което един ден светът ще познава като принцеса Даяна. Лорд Луис Маунтбатън, наставник и прачичо на принца, дори се опитва да го сватоса със своята внучка.

Камила Паркър Боулс през годините

Нещо повече, Камила не притежава титла, но има „кралска жилка“ - прабаба ѝ Алис Кепел, е била любовница на Едуард VII, прадядото на Чарлз. Общата им позната Лучия Санта Круз се шегува, когато запознава Чарлз и Камила, като отпраща закачливо предупреждение:

„Моля ви, бъдете внимателни, имате общи роднини!“

Десетилетия по-късно Кейт Мидълтън се омъжва за принц Уилям въпреки липсата на аристократичен произход. Това ни навежда на мисълта, че родословието на Камила не би било единствен и категоричен аргумент, че е неподходящ избор за престолонаследника.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Има и друго - Камила има много връзки зад себе си, които ѝ създават репутацията на „прекалено опитна“ за кралския вкус. 

Среща се с Андрю Паркър Боулс, кавалерийски офифер, през 1965 г. Започват страстни, макар и проблематични взаимоотношения. След всяка тяхна раздяла тя е свободна да прекарва време с други мъже.

Това не е нещо нечувано и скандално, но е достатъчно, за да спечели неодобрението на Двореца - тези връзки далеч не са дискретни и я отдалечават възможност да претендира за „чистота“ и „непоквареност“. За зла беда, Чарлз и членовете на кралското семейство са убедени, че жената до него не трябва да има богата любовна история зад гърба си.

Всъщност самият Маунтбатън го съветва, че намирането на девствена булка е от първостепенно значение. В писмо, адресирано до 25-годишния принц Чарлз, лордът пише:

„Мисля, че е притеснително една жена да има опит, особено когато трябва да бъде поставена на пиедестал след сключването на брак.“

Освен това Чарлз постоянно е под светлината на прожекторите и изборът на партньор с минало би привлякъл нежелано медийно внимание.

Разбира се, всяко упрекване за личния живот на Камиала отразява жестокия двоен обществен стандарт - опитът на Чарлз в никакъв случай не ѝ отстъпва. И именно това лицемерие се проявява тъй силно във високите изисквания за избор на негова съпруга - в деня на сватбата той е на 31 години, а принцеса Даяна на 19 години - своеобразна гаранция, че миналото на булката е чисто.

Животът на принцеса Даяна в снимки

Докато Чарлз отсъства, защото взима участие в кралския флот, Камила се сгодява за бившия си партньор - Паркър Боулс. Женитбата им през 1973 г. съсипва принца. Офицерът не просто е утешителна награда за Камила, нейната дълбочина и преданост към него още повече я отдалечават от мъжа, когото истински обича. Поне за известно време.

А останалата част от историята я знаем всички...

Когато повече не криеш любовта си: Чарлз и Камила от началото на хилядолетието до днес

След брака си с принца на Уелс Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли - херцогиня на Корнуол, във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси.

Тази необичайна употреба на титли е възприета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с Даяна Спенсър, първа съпруга на принца и обичана от света публична личност.

Исторически момент: Чарлз Трети и Камила заеха местата си на трона

 

Прочетете още:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти