Една неразгадана мистерия: изчезването на Агата Кристи, което шокира цяла Великобритания

агата кристи
Снимка: Getty

Алексия Петрова

Агата Кристи - най-известната писателка в криминалния жанр, написала любимите на мнозина читатели “Убийство в Ориент Експрес”, “Десет малки негърчета”, “Смърт край Нил” и много други. Нейните романи са едни от най-публикуваните и превеждани книги в света - бият ги само Библията и произведенията на Шекспир. Ако обичате книгите, няма как да не знаете нищо за нея. 

Един малко познат факт за Кристи обаче остава нейното мистериозно изчезване през 1926 година, което успява да вдигне на крака полицията и да се превърне в истинска сензация във Великобритания. Събитията от онези 11 напрегнати дена, в които писателката е в неизвестност, и до днес не са напълно разгадани. 

агата кристи
Снимка: Getty

Малко след 21:30 часа в петък, 3 декември 1926 г., Агата Кристи става от креслото си и се изкачва по стълбите на дома си в Беркшир. Тя целува спящата си дъщеря Розалинд, на седем години, за лека нощ и отново се връща долу. След това се качва в автомобила си и потегля в нощта. Нейните близките няма да я видят през следващите 11 дни, а животът ѝ ще заприлича на глава от някой от нейните криминални романи. 

Изчезването на Агата Кристи предизвиква едно от най-големите издирвания, провеждани някога. В края на 1926 година Кристи вече е известна писателка и повече от хиляда полицаи са назначени за случая, заедно със стотици цивилни. В издирването са включени дори и самолети.

Двама от най-известните британски криминални писатели, сър Артър Конан Дойл, създателят на Шерлок Холмс, и Дороти Л. Сайърс, автор на поредицата за лорд Питър Уимси, също били привлечени в търсенето, с надеждата, че техните специализирани познания ще помогнат за намирането на Кристи. Артър Конан Дойл, известен с интересите си към окултното, се опитал да използва паранормални сили, за да разреши мистерията. Той носи една от ръкавиците на писателката при известен медиум с надеждата, че ще даде отговори. Но не се получава нищо. Дороти Сайърс пък посетила мястото на изчезването на писателката, за да търси възможни улики. Отново без успех. 

Съвсем скоро след изчезването, полицията намерила колата на Агата Кристи, изоставена на стръмен склон в Нюлендс Корнър близо до градчето Гилфорд. От самата Кристи обаче няма и следа, както и никакви доказателства, че е станал инцидент.

агата кристи
Снимка: Getty

Във втория и третия ден от безрезултатното разследване спекулациите започват да валят. За пресата такъв шокиращ и мистериозен случай означава само едно - пари. Журналистите започват да измислят се все по-зловещи теории за това какво може да се е случило, а вестниците се купуват като топъл хляб. 

Това била перфектната таблоидна история, с всички елементи на един интригуващ криминален роман ала Агата Кристи. Близо до мястото, където бил открит автомобилът на писателката, се намирал естествен извор, известен като Тихия басейн. Това кара някои журналисти да предположат, че писателката умишлено се е удавила.

И все пак тялото на Кристи не можело да бъде намерено никъде, а самоубийството изглеждало като малко вероятна опция, предвид процъфтяващия професионален живот на писателката. Шестият ѝ роман „Убийството на Роджър Акройд“ се продавал повече от добре.

агата кристи
Снимка: Getty

Според някои по-скептично настроени хора, изчезването не е нищо повече от умел трик за рекламиране на новата книга на Агата Кристи. Други пък са на мнение, че събитията са поели към много по-зловещ обрат. Плъзват слухове за това, че писателката била убита от съпруга си Арчи Кристи, бивш пилот от Първата световна война и сериен измамник, за когото се знаело, че има любовница.

Агата Кристи най-накрая е открита жива и здрава на 14 декември в хотел в Харогейт. Откриването ѝ обаче повдига повече въпроси отколкото дава отговори. Самата тя не успява да разкаже нищо за случилото се, тъй като не помни нищо. 

Мъдростта на Агата Кристи - I част

Полицията сама трябва да се опита да сглоби разпръснатите парчета от пъзела, за да разбере какво може да се е случило. Те стигнали до извода, че Агата Кристи е напуснала дома си и е пътувала за Лондон, като е разбила колата си по пътя. След това се качила на влак за Харогейт. При пристигането си в курортния град тя се регистрира в Суон Хидро, сега хотел Олд Суон, без почти никакъв багаж. Най-странното обстоятелство било, че тя се регистрирала в хотела под чуждото име Тереза Нийл, както се казвала любовницата на съпруга ѝ.

Когато дошли да я приберат, Агата Кристи изобщо не изглеждала като изгубен човек или като някой, който чака да бъде спасен. Тя не бързала да си тръгне от хотела, а искала първо да облече вечерната си рокля.

агата кристи
Снимка: Getty

Според съпруга ѝ, тя е претърпяла пълна загуба на паметта в резултат на автомобилна катастрофа, но според биографа Андрю Норман, писателката може и да е била в психогенен транс. Това е рядко състояние, причинено от травма или депресия. Норман твърди, че нейното приемане на чужда самоличност, Тереза Нийл, и неспособността ѝ да се разпознае в снимките по вестниците били признаци, че е изпаднала в психогенна амнезия.

„Вярвам, че е била склонна да се самоубие“, казва Норман. „Нейното душевно състояние било много лошо и тя пише за това по-късно чрез героинята на Силия в нейния автобиографичен роман „Незавършен портрет“.

Скоро след неприятния случай Агата Кристи се възстановява напълно и отново хваща писалката. Тя никога след това не говори за събитията, разиграли се между 3 и 14 декември, 1926 година. Известно време след изчезването си, през 1928 година, Кристи се развежда с неверния си съпруг и по-късно се омъжва за изтъкнатия археолог сър Макс Малоуън.

Вероятно никога няма да разберем със сигурност какво се е случило през тези изгубени единадесет дни от живота на Агата Кристи. Дали умишлено или не, писателката ни оставя изчезването си като единствената ѝ неразгадана мистерия.

Мъдростта на Агата Кристи - II част

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти