Кръстникът, шофьорът на такси, доброто момче на Холивуд: Робърт де Ниро на 80!

Робърт Антъни Де Ниро е един от любимите ни американски актьори, но освен това той е и режисьор, продуцент и основател на филмовия фестивал в Трибека. Носител на два Оскара, с право е смятан за един от най-великите актьори на своето време. Известен най-вече с ролите си на гангстери, мафиотски босове и конфликтни и проблемни индивиди, той често играе роли във филми на режисьора Мартин Скорсезе, а също и на Брайън Де Палма.

Де Ниро е известен със със своята отдаденост и отговорно отношение към ролите си: наддава приблизително 25 килограма и се научава да се боксира, за да изиграе ролята на Джейк Ла Мота в „Разяреният бик“; изпилва си зъбите за „Нос Страх“; научава се да свири на саксофон за филма на Скорсезе „Ню Йорк, Ню Йорк“.

Де Ниро е роден в квартала Манхатън, Ню Йорк, по-точно в район наречен Hell's Kitchen („Дяволската кухня“) поради високата концентрация на организирана престъпност, известни гангстери от миналото и контрабандисти на алкохол.

Робърт Де Ниро: факти и снимки

Баща му Робърт Де Ниро, Старши – художник, скулптор и поет и майка му Вирджиния Адмирал, която също е художничка, са от италиански произход. Те се разделят когато той е на 2 години. Малкият Де Ниро израства по улиците на квартала също като образите във филмите, в които той се превъплъщава. Прякорът му е „Боби Млякото“ поради бледия му цвят на кожата тогава.

Когато расте в „Малката Италия“, Ню Йорк, неговият прякор е „Боби Млякото“, понеже е твърде блед.

Предложената му е ролята на Иисус Христос в „Последното изкушение на Христос“, но я отказва. Впоследствие е дадена на Уилям Дефо.

За първи път се изявява като актьор в гимназията, където изиграва Страхливия лъв в пиесата „Вълшебникът от Оз“.

Споделя един и същи рожден ден с друг голям холивудски актьор – Шон Пен.

Когато получава „Оскар“ за ролята си на Джейк ЛаМота в „Разярения бик“, по време на речта си се обърква и благодари на Джоуи ЛаМота, който е брат на Джейк.

Бил е женен два пъти и има шест деца, включително осиновената дъщеря Дрена Де Ниро.

Той и Марлон Брандо са единствените актьори, получили „Оскар“ за един и същи персонаж – Вито Корлеоне.

Де Ниро качва около 30 килограма за ролята си в „Разярения бик“, изпълвайки диетата си със спагети и сладолед.

„Gimme Shelter“ на The Rolling Stones звучи в поне три от неговите филми – „Фенът“, „Казино“ и „Добри момчета“.

Научава се да говори на сицилиански заради ролята си в „Кръстникът“.

Расте на само няколко пресечки от режисьора Мартин Скорсезе, но двамата ще се запознаят едва на по-късен етап от живота си

Той е съсобственик на ресторанти, обожавани от знаменитостите – Nobu и Tribeca Grill.

„Оскар“-ът за „Кръстникът“ го прави първия актьор, спечелил престижния приз за участие във филмово продължение.

Можеше да играе Джак Костело в „От другата страна“ на Мартин Скорсезе, но отказва ролята. Впоследствие тя е дадена на Джак Никълсън.

Плаща на зъболекар, за да загрози зъбите му за ролята в „Нос Страх“. След това плаща дори повече, за да бъдат оправени.

Работи като таксиметров шофьор, за да се подготви за ролята на Травис Бикъл в „Шофьор на такси“.

Импровизира напълно по време на прочутата сцена с огледалото в „Шофьор на такси“. В сценария на филма е написано просто „Травис гледа в огледалото“.

Известната сцена в ресторанта с Ал Пачино в „Жега“ не е репетирана. Целта е чувството на непознатост между двата персонажа да изглежда по-автентично.

Споделя в интервю, че най-емоционалната сцена в кариерата му е от „Ловец на елени“, когато посещава свой приятел в болницата. Дори се разплаква, само говорейки за това.

Говорейки за „Ловец на елени“, сигурно помните прочутата сцена с Кристофър Уокън и руската рулетка. Тогава Уокън се изплюва в лицето на Де Ниро, който не подозира, че нещо подобно ще се случи. Изненадата му си проличава и на лентата.

По време на спаринг сцените в „Разярения бик“, Де Ниро чупи едно от ребрата на Джо Пеши.

Качва толкова много килограми за ролята в „Разярения бик“, че режисьорът Мартин Скорсезе дори обмисля да спре продукцията на филма.

В „Добри момчета“ Робърт Де Ниро играе ролята на мафиота Джими Конуей. Персонажът е базиран на реален човек – Джими Бърк, познат още като „Джими Джентълмена“ или „Големия ирландец“.

За ролята си на чудовището във „Франкенщайн“ Де Ниро изучава речта на хора, получили удар.

Режисьорският си дебют Де Ниро прави в „История от Бронкс“, който той посвещава на баща си.

Смята се, че фамозната сцена с бейзболната бухалка в „Недосегаемите“, където Де Ниро играе Ал Капоне, е базирана на реална случка.

Когато Channel 4 прави мащабна анкета, избираща най-велик актьор на всички времена, Робърт Де Ниро остава на второ място. Побеждава го Ал Пачино.

Напуска гимназията на 16-годишна възраст, за да преследва кариерата на актьор.

Споделял е, че Мерил Стрийп е актрисата, с която е изпитал най-голямо удоволствие да работи.

През 2003 година е диагностициран с рак на простата, но се възстановява напълно.

Подкрепя безрезервно Демократическата партия в САЩ и е един от застъпниците на кандидата за президент Ал Гор през изборите преди 18 години.

Отдаден е на работата си до краен предел. През 1975 година дори не успява да вземе „Оскар“-а си, тъй като е зает с ангажименти по филма „Двадесети век“ на Бернардо Бертолучи.

Споделял е, че неговите кумири в киното са Монтгомъри Клифт, Робърт Мичъм и Марлон Брандо.

През 1998 година е разпитан от френската полиция заради предполагемо участие в бизнес с проститутки. Де Ниро е толкова огорчен от случилото се, че казва – „Никога няма да се върна във Франция!“

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти