Олимпийската шампионка Ивет Горанова: „Колкото по-тежък е пътят до целта, толкова по-сладка е победата“

Ивет Горанова
Снимка: Лео Кирилов

Със златния си медал от олимпиадата в Токио Ивет Горанова накара цяла България да се гордее, а сега тя използва успеха си и за добра кауза. 22-годишната шампионка по карате е едно от лицата на кампанията  „За Една от 8 всеки ден“ на фондацията „Една от 8“, за която предостави на търг колана от тренировките, довели я до голямата победа. По този повод разговаряме с Ивет за тежките изпитания, колко важна е профилактиката, за предпазим здравето си, и какво я вдъхновява.


Ивет, участваш в кампанията  „За Една от 8 всеки ден“ и благотворителните търгове в подкрепа на Фондация „Една от 8“ – как избра предмета, който си предоставила за търга?

Спрях се на този предмет, защото исках това, което избера, да има най-голям сантимент. Предметът е свързан с олимпийското ми злато, затова е толкова символичен.

Ивет Горанова
Снимка: Getty

Какво означава за теб коланът, с който си тренирала за Олимпиадата?

Коланът за мен е изключително ценен – защото съм минала през всяка една тежка тренировка с него и съм проливала всяка капка пот именно с него.

Коланът е един от предметите, които породиха най-голям интерес в благотворителните търгове. На какво смяташ, че се дължи това?

Мисля, че златният ми медал ще остане в сърцата на хората, защото пречупих 13-годишна пауза без злато на Олимпиадата и успях да накарам българите да се почувстват горди и силни. Предполагам затова и коланът породи такъв интерес.

Родена си в Долна Митрополия и си учила и тренирала в Плевен. Достатъчна ли е осведомеността за превенция рака на гърдата там? С какво би искала ти като обществена личност и част от кампанията „За Една от 8“ да подпомогнеш кампанията на местно ниво?

Осведомеността за превенция на рака на гърдата никога не е достатъчна. Трябва да се говори повече, повече кампании да се провеждат, за да стигнат до повече жени – нито една от нас не е застрахована от рак на гърдата.

Важно е жените да знаят, че трябва да се преглеждат редовно и при най-малките съмнения да не ги е страх да потърсят мнението на специалист.

Както при в спорта, така и в живота, важно е не повалянето, а изправянето на крака след него. Как приемаш изпитанията и загубите, какво ти помага да се справяш с тях?

При тежки изпитания и загуби винаги си повтарям накъде съм тръгнала и какво искам да постигна. В крайна сметка, колкото по-тежък е пътят до целта, толкова по-сладка е победата.

Ивет Горанова
Снимка: Лео Кирилов

Израснала си с много дисциплина в ежедневието си. Как се грижиш за здравето си и успяваш ли да балансираш между натоварените тренировки и грижата за себе си?

За да съм в добра форма, обръщам внимание на здравето си постоянно, но доста често ми се случва да нямам време и да забравям понякога да се поглезя като жена.

През последните години все повече се говори за позитивна нагласа и търсене на хармония. Как поддържаш своята, помага ли ти в постиженията или повече разчиташ на спортния хъс?

Позитивната нагласа и спокойствието са най-важни за мен – когато човек е в баланс със себе си, няма какво да го спре.

Съзрявайки през годините, кои жени ти служат като най-голямо вдъхновение в личния и професионалния ти живот?

Силните жени – тези които се борят с всяко предизвикателство, независимо от неговата степен, и жените, които не ги е страх да сбъдват мечтите си.

Ивет Горанова
Снимка: Getty

Ако един ден имаш възможност да създадеш собствена фондация или сама предприемеш благотворителна дейност, на какво би искала да е посветена?

Ако един ден създам фондация, която да е благотворителна, нейният фокус със сигурност би била любовта. Любовта между хората, любовта към децата и най-вече любовта към живота и това да се подкрепяме.

Ивет Горанова на Олимпийския връх

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти