Горан Брегович - балканецът, който вдигна света на крака

Горан Брегович - балканецът, който вдигна света на крака
Снимка: netinfo

Едва ли има българин, който да не е чувал името на Горан Брегович, музикант и композитор от Босна и Херцеговина, известен със своята филмова музика и един от най-добре познатите по света музиканти от Балканския регион.

Горан Брегович е роден на 22 март 1950 г. в Сараево. Баща му е хърватин, а майка му – сръбкиня. Баща му е офицер в армията на Югославия. Родителите му се развеждат и Горан остава да живее с майка си в Сараево. Учи в музикално училище, където свири на цигулка, но тъй като считат, че не е талантлив, го изключват от училището, когато е във втори клас.

Моето голямо лудо българско семейство

Тогава музикалното му образование се свежда до свиренето на китара, на което го учат негови приятели. Когато е тинейджър майка му му купува първата китара.

Снимка: netinfo

Когато влиза да учи в гимназия, се присъединява към училищната банда Izohipse, където свири на бас китара. Скоро обаче е изключен от училище за лошо поведение. Продължава образованието си в класическа гимназия, където отново свири в училищната група Beštije.

Когато е на 16 майка му го изоставя и той на практика остава сам, ако не се броят няколко техни роднини, на които може да разчита. Горан започва да свири в барове, работи като строител и продавач на вестници.

През 1969 г. е забелязан от Желко Бебебек, който кани 18-годишния Брегович да свири в неговата група Kodeksi. Музиката на бандата е силно повлияна от Led Zeppelin и Black Sabbath.

Балкански феминизъм или криворазбрана еманципация?

През есента на 1971 г. Горан се се записва в университет като решава да следва философия и социология. Но скоро напуска учебното заведение. Започва да свири в групата Jutro, която по-късно е прекръстена на Bijelo dugme. Рок бандата е една от най-популярните в Югославия от самата им поява на сцената в средата на 70-те до края на 80-те години на XX век.

Снимка: netinfo

По времето, когато групата започва да се разпада, Горан Брегович влиза в света на филмовата музика. Първият му проект е филмът на Емир Кустурица "Циганско време" от 1989 г., който е изключително успешен (както филмът, така и музиката в него). Съвместната работа на Горан и Емир продължава.

Брегович композира музиката, изпълнена от Иги Поп, за следващия филм на Кустурица - "Аризонска мечта" от 1993 г. Последвалият проект за филма "Кралица Марго" на Патрис Шеро е също много успешен. Тези филми печелят награди на кино фестивала в Кан през 1994 г. През следващата година филмът "Underground", за който Брегович композира музиката, печели "Златна палма".

По балкански обременено ли е българското семейство?

От 1998 г. насам Брегович представя своята музика най-вече на концерти по целия свят с неговия "Оркестър за сватби и погребения", който се състои от 10 музиканта (в намален състав) и 37 музиканта (в пълен състав), въпреки че в определени случаи този брой може да бъде различен. Уникалността на този оркестър идва и от гласовете на българските певици, които винаги са част от оркестъра. 

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти