Гола, в клетка и с обиди по тялото: как инфлуенсърката Киара Ферани накара света да замълчи

Смятана за кралска особа сред инфлуенсърите и "майка на блогърките", Киара Ферани отдавна не определя себе си само като блогър или инфлуенсър. За себе си тя казва, че е дигитален предприемач. 35-годишната руса италианка има смайващите 28,6 милиона последователи в Instagram, майка е на две деца, омъжена е за рапъра Fedez и управлява многомилионна империя с размах.

Forbes я включва в списъка си „30 под 30“, а испанското издание на Vogue я поставя на корица, както и много други списания. Самата Instagram платформа отчита, че профилът на блогърката има едни от най-ангажиращите сторита в областта на модата. Друго голямо признание за Ферани е изследване, което Харвардският университет ѝ посвещава – то разглежда примера на италианката в това как да монетизираш едновременно двата потока от блог и „личен бранд“ като бизнес.

Киара за пореден път обърна погледите на света към себе си, след като бе избрана да открие фестивала "Сан Ремо". Последните 2 дни в Италия минават под знака на фестивала, а всички говорят за "скандалните", но и изпълнени със смисъл и послания рокли на Ферани. 

Киара смени 4 тоалета в течение на вечерта, а всеки един от тях е създаден от креативния директор на Dior Мария Грация Чиури. Всяка една от роклите има за цел да "говори" на зрителите по важни теми.

Първата рокля

Пищната черна рокля с бяла наметка е израз на феминизма в работата на Мария Грация Чиури и Рейчъл Реджини от Dior. Върху нялата наметка са бродирани думите "Мисли свободно" - простичко, но силно послание, което идва от Фулвия Карневале, която е част от феминисткото артистично дуо Claire Fontaine. Посланието е насочено към жените, които искат да излязат извън общоприетите рамки, които им налага обществото. Посветена е на всички жени, които просто искат да бъдат себе си, без да ги интересува мнението на обществото.

Втората рокля

Втората рокля е тази, която предизвика най-много полемика и е "най-скандалната". Тя е ръчно направена от дизайнерите на Dior, имитира голото ѝ тяло и има за цел да промени негативния начин, по който се гледа понякога на женското тяло. Идеята е, че всяка жена държи правата над собственото си тяло и видът ѝ е само нейна работа и нейна грижа. Както и че начинът, по който се обличаме не е открита "покана" към мъжете да правят с телата ни каквото си искат. Роклята е препратка към Ева, първата жена в историята, с която е започнало и насаждането на срам от собствените ни тела.

Третата рокля

Третата рокля е като бяло платно, върху което са избродирани обидни думи и коментари, които Киара е получавала в социалните мрежи през годините. Те са насочени към тялото ѝ, как изглежда, как се снима и как е избрала да живее. Тук идеята е да не обръщаме внимание на лошите думи и негативните коментари, особено ако са по адрес на телата ни. Посланието е да оставяме негативните коментари просто да преминават през нас и да не обръщаме внимание на хейтърите.

Четвъртата рокля

"Клетката" - това е четвъртата рокля на Киара, която тя споделя и с дъщеря си. 2-годишното момиченце е облечено с мини версия на роклята на майка си. Дрехата представлява огромен кринолин, приличащ на клетка. е с огромен кринолин, който повече напомня на клетка. Посланието е, че всяко момиче е свободно да счупи клетката на обществените норми, които му се налагат от най-ранна възраст.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти