Италианската Пепеляшка за милиони: как Киара Ферани се превърна в икона с един моден блог и много амбиция

Киара Ферани
Снимка: Getty

Киара Ферани е edna от първите и най-успешни жени в света, започнали кариерата си с интернет блог.

Италианката, която днес е смятана за кралска особа сред инфлуенсърите, се ражда в обикновено семейство на зъболекар и писателка през 1987 г. в Кремона. Градът на нейния живот обаче е Милано. Там Киара израства и започва да следва право в университета Бокони.

Докато е студентка, бъдещата дигитална звезда стартира личния си блог The Blonde Salad, посветен на модата и поддържан на английски и италиански. „Русата салата“ получава името си заради смесицата от теми и цвета, в който италианката решава да боядиса косата си, за да се отличава на фона на повечето момичета, които се тълпят по модни ревюта тогава, както самата тя разказва.

За две години от началото на блога си Киара Ферани успява да натрупа 1 милион уникални посетители в него, а през 2011 г. изданието New York я определя за „една от най-големите изгряващи звезди на стрийт стила“. До това време дейността ѝ като блогър ѝ носи достатъчно средства, за да си позволи да напусне университета, до чието завършване я делят само няколко изпита.

С целта да стане популярна и извън страната си, през 2013 г. Киара се мести в Лос Анджелис. Скоро Forbes я включва в списъка си „30 под 30“, а испанското издание на Vogue я поставя на корица, както и много други списания. Самата Instagram платформа отчита, че профилът на блогърката има едни от най-ангажиращите сторита в областта на модата.

Киара Ферани
Снимка: Getty

Друго голямо признание за Ферани е изследване, което Харвардският университет ѝ посвещава – то разглежда примера на италианката в това как да монетизираш едновременно двата потока от блог и „личен бранд“ като бизнес.

Докато и до днес си партнира с различни марки, ставайки тяхно рекламно лице, през 2015 г. тя открива и своята линия обувки Chiara Ferragni Collection. Две години по-късно основава собствената си компания TBS Crew Srl, а през 2019 г. мастъркласът, създаден заедно с гримьора Мануеле Мамели, получава награда от списание Glamour за Най-добър бюти мастърклас на годината.

Същата година по време на Филмовия фестивал във Венеция дебютира и документалният филм “Chiara Ferragni Unposted”, поветен на вече порасналото момиче, което иска да бъде възприемано повече като предприемач и бизнесдама, отколкото инфлуенсър и интернет звезда.

Междувременно Киара успява да създаде и собствено семейство. През 2018 г. тя се омъжва за рапъра Федез по време на приказна церемония, на която присъства и няколкомесечният им тогава син. В момента двойката е в очакване и на второто си дете.

Киара Ферани
Снимка: Getty

Вече не само Киара е звезда в интернет и отвъд – нейното семейство също се радва на дигитална слава, и най-вече жените от него. Майка ѝ Марина е следвана от няколкостотин хиляди последователи, тези на сестра ѝ Франческа наближавата милион, а другата нейна сестра – Валентина, споделя ежедневието си с повече от 2 милиона души.

Изглежда, че силата на интернет е способна на превърне всеки с добър вкус, харизма и упоритост в успешен професионалист. Но в случая на Киара това помага и на повече хора – през 2020 г. тя и съпругът ѝ започват кампания, която успява да събере 3 милиона евро за подпомагане на Милано в борбата с коронавируса, и то за едно денонощие! Сумата успява да нарасне до 4.5 милиона евро, а страната им е признателна. Така за приноса си двойката е удостоена с престижната награда Ambrogino d’Oro, връчвана за социална дейност в Милано.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти