Георги Парцалев - актьорът, който винаги ще ни кара да се усмихваме

Георги Парцалев - актьорът, който винаги ще ни кара да се усмихваме
Снимка:

Георги Парцалев ни напуска на днешната дата преди 29 години.

Той е един от най-известните български комедийни актьори, играл в киното и театъра, с няколко знакови филмови образа в историята на българското кино, които няма да забравим никога.

Роден е в Левски на 16 юни 1925 г. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет.

Никога не завършва актьорско майсторство, но сцената намира своя път към него, както става с всички таланти рано или късно.

Да си спомним за него с усмивка и с най-култовите му цитати от "С деца на море" ТУК >>>

Работил е в „Театъра на Трудовата повинност“ (1954), „Театъра на Строителните войски“ (1955) и от 1956 г. в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното – в „Любимец 13“.

Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични“ концерти, постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987).

Незабравими цитати от филма "Опасен чар"

За жалост голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот така и не се сбъдва. Не се жени и няма деца.

През 1964 г. „народната власт“ сътворява процес срещу хомосексуалисти интелектуалци на България. Парцалев е арестуван заедно с други представители на изкуството по това време. Делото е показно и участта на обвинените е смятана за решена. Две години по-късно, на 1 май 1968 г., хомосексуалните актове са официално са декриминализирани.

Георги Парцалев умира на 64 години в София на 31 октомври 1989 г. от левкемия.

Георги Парцалев
Снимка:

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти