Георги Парцалев - актьорът, който винаги ще ни кара да се усмихваме

На днешната дата преди 97 години е роден великият Георги Парцалев.

Той е един от най-известните български комедийни актьори, играл в киното и театъра, с няколко знакови филмови образа в историята на българското кино, които няма да забравим никога.

Роден е в Левски на 16 юни 1925 г. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет.

Никога не завършва актьорско майсторство, но сцената намира своя път към него, както става с всички таланти рано или късно.

Между смеха и сълзата: 10 любопитни факта за легендата Георги Парцалев

Работил е в „Театъра на Трудовата повинност“ (1954), „Театъра на Строителните войски“ (1955) и от 1956 г. в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното – в „Любимец 13“.

Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични“ концерти, постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987).

Незабравими цитати от филма "Опасен чар"

За жалост голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот така и не се сбъдва. Не се жени и няма деца.

Да си спомним за него с усмивка и с най-култовите му цитати от "С деца на море" ТУК >>>

През 1964 г. „народната власт“ сътворява процес срещу хомосексуалисти интелектуалци на България. Парцалев е арестуван заедно с други представители на изкуството по това време. Делото е показно и участта на обвинените е смятана за решена. Две години по-късно, на 1 май 1968 г., хомосексуалните актове са официално декриминализирани.

Георги Парцалев умира на 64 години в София на 31 октомври 1989 г. от левкемия.

 

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти