Един истински мачо на 68 - честит рожден ден на Ед Харис!

Един истински мачо на 68 - честит рожден ден на Ед Харис!
Снимка: netinfo

Днес големият холивудски актьор Ед Харис навършва 68 години. 

Едуард Алън Харис е роден на 28 ноември 1950 г. в Ню Джърси. Когато е на 8 години, се снима в телевизионен филм, но с течение на времето актьорството остава на заден план. След като завършва гимназия, отива в Columbia University, където тренира футбол. След като гледа няколко местни постановки, Ед се запалва отново по театралното изкуство. Напуска Колумбия и се записва в Oklahoma University, а по-късно учи в California Institute of the Arts.

През 1983 г. Харис прави нюйоркския си театрален дебют с роля в "Луди от любов" на Сам Шепърд. За изпълнението си получава награда "Олби". Същата година актьорът се жени за актрисата Ейми Мадиган, от която има дъщеря – Лили Долорес.

Дебютът на Ед Харис е през 1980 г. в "Borderline". Последвалите филми не са нищо особено и трябва да минат три години, за да може актьорът да бъде забелязан. През 1983 г. участва заедно с Ник Нолти в "Under Fire", както и в "The Right Stuff".

Въпреки че филмът не е кой знае какъв боксофис успех, критиците с право отбелязват присъствието на Харис. През 1985 г. актьорът се снима в "Alamo Bay" на Луи Мал, както и в "Code Name: Emerald" и "Sweet Dreams" с Джесика Ланг. В края на 80-те се снима редом до Робърт де Ниро в "Jacknife" и в "Бездната" на Джеймс Камерън.

В началото на 90-те Харис е част от "State of Grace" с Шон Пен, Гари Олдман, Джон Туртуро и др. През 1992 г. е премиерата на "Glengarry Glen Ross" с Ал Пачино, Джак Лемън, Алек Болдуин, Кевин Спейси и др. На следващата година е част от "Фирмата" на Сидни Полак с Том Круз, Джийн Хекман и др. През 1995 г. излиза "Just Cause" с Шон Конъри, Лорънс Фишбърн, Скарлет Йохансон и др.

През същата година се снима в "Аполо 13" на Рон Хауърд, с Том Ханкс, Бил Пакстън, Кевин Бейкън, Гари Синийз и др. За ролята си Ед Харис получава номинации за "Оскар" и печели "Златен глобус". Отново през 1995 г. по кината тръгва "Никсън" на Оливър Стоун, с Антъни Хопкинс, Боб Хоскинс и др. През 1996 г. излиза филмът на Майкъл Бей "Скалата", с Шон Конъри, Никълъс Кейдж и др. На следващата година Харис се снима в "Абсолютна власт" на Клинт Истууд, с Джийн Хекман и др.

През 1998 г. Ед получава втората си номинация за "Оскар" за ролята си в "Шоуто на Труман" на Питър Уиър, с Джим Кери. Същата година по кината тръгва "Втората майка" на Крис Кълъмбъс, с Джулия Робъртс и Сюзан Сарандън.

Снимка: netinfo

Новото хилядолетие започва с "Pollock", който е режисиран и продуциран от Харис. В главната роля пак е той и отново получава номинация за "Оскар". През 2001 г. излиза "Враг пред портата" на Жан-Жак Ано, с Джуд Лоу, Рейчъл Уайз и др.

Същата година е премиерата на "Красив ум" на Рон Хауърд, с Ръсел Кроу, Дженифър Конъли и др. През 2002 г. по кината тръгва "Часовете" на Стивън Олдри, с Никол Кидман, Джулиан Мур, Мерил Стрийп и др. 2003 г. е годината, в която излиза "Скрити белези" с Антъни Хопкинс, Никол Кидман и др.

През 2005 г. се появява "A History of Violence" на Дейвид Кроненберг, с Виго Мортенсен. През 2007 г. участва във филма на Бен Афлек "Жертва на спасение", с Морган Фрийман. Същата година е премиерата на "Cleaner" на Рени Харлин, със Самюел Джаксън, Ева Мендес и др. През 2008 г. Харис режисира втория си филм - "Appaloosa" с Джеръми Айрънс.

Харис е женен за актрисата Ейми Меригън и имат една дъщеря.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти