Днес рожден ден празнува Мечо Пух: любимият герой на децата става на 92

Милиони деца по света, а и техните родители, са се заливали от смях, четейки непохватно смешните приключения на мечето Пух и неговите приятели. Техният любим герой междувременно става на 92.

Истинският Кристофър Робин

Кристофър Робин, синът на британския автор Алън Александър Милн, обичал да прекарва часове наред пред клетката на мечките в зоологическата градина. Особено любим му бил мечокът Уини. Именно това вдъхновило Милн да напише "Мечо Пух".

Оригиналният Пух и приятелите му

Реалните прототипи на героите от "Мечо Пух" са плюшените играчки на сина на Милн. Това са мечето Пух, чието първоначално име било Едуард, магарето Йори, прасенцето Прасчо, тигърчето и зайчето. На реставраторите им отнело повече от година, за да вкарат във форма плюшените животинки на Кристофър Робин.

Първата книга за Мечо Пух

Първата книга "Мечо Пух" излиза на 14 октомври 1926 година. Само в рамките на 12 месеца от нея са продадени над един милион екземпляра. Мечо Пух бързо става любим герой на всички - не само на децата, а и на възрастните. Много от тях и днес продължават да цитират любимеца си. "Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде", гласи една от неговите реплики.

Продължението от 1928 година

За радост на малкия Кристофър Робин, а и на всички останали деца, две години след появата на първата книжка "Мечо Пух" на пазара излиза и продължението -"Къщичката в къта на Пух". А през 1927 година Милн издава и сборник с детски стихчета с илюстрации на героите от "Мечо Пух". Името му е "Вече сме на шест години".

Мечо Пух и Уолт Дисни

През 1960 година компанията "Уолт Дисни" купува правата над "Мечо Пух". През 1996 година нейни представители заявяват, че героят, създаден от Милн, е надминал по популярност всички други герои на "Уолт Дисни", с изключение на Мики Маус. Според данни на списание "Форбс" от 2005 година, продуктите с марката "Мечо Пух" носят на компанията годишни приходи от над 5 милиарда щатски долара.

Мечо Пух и кралицата

През пролетта на 2016 година във Великобритания излезе нова книга за Мечо Пух, в която се появява и британската кралица. Поводите са два - 90-ят рожден ден на Пух и 90-ят рожден ден на Елизабет II. Книгата се казва "Мечо Пух и кралският рожден ден". Автор на текста е Джейн Риърдън, а художник - Марк Бърджис.

Три цитата от Мечо Пух

"Да ядеш мед е много хубаво, но има един още по-хубав миг - преди да започнеш да го ядеш".

"Когато се събуждаш сутрин, Пух, каза Прасчо, какво си помисляш най-напред? - Какво ще има за закуска. А ти Прасчо?- Аз си мисля какво ли интересно нещо ще се случи днес. Мечо кимна замислено: То е все същото"!

"Няма нищо по-хубаво от това денят ти да започне с щастлив край".

Прочетете още вдъхновяващи думи от него в галерията >>>

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти