Няма вече кралици по света: датският монарх Маргрете II се отказва от трона

маргрете втора
Снимка: Getty

Датската кралица Маргрете Втора, единствената управляваща кралица в света в момента и най-дълго управлявалият настоящ монарх в Европа, обяви изненадващата си абдикация по време на традиционното си новогодишно телевизионно обръщение.

Тя ще се оттегли официално на 14 януари, когато ще се навършат 52 години от деня, в който е станала кралица.

„Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик“, обяви тя.

83-годишната кралица зае трона след смъртта на баща си крал Фредерик IX през 1972 г. След смъртта на британската кралица Елизабет Втора, която е нейна трета братовчедка, Маргрете стана най-дълго служилият монарх в света, който все още е на трона си.

За разлика от британската кралска традиция, няма да има официална церемония по коронясването на престолонаследника принц Фредерик, който е на 55 години. Вместо това неговото възкачване ще бъде обявено от замъка Амалиенборг в Копенхаген в самия ден на абдикацията на неговата майка.

Той ще заеме нейното място като крал на Дания и държавен глава в страната, която е конституционна монархия, както и в Гренландия и Фарьорските острови. Неговата съпруга, родена в Австралия, принцеса Мери, ще стане кралица-консорт на Дания.

Датската кралица Маргрете Втора и семейството ѝ

Кралица Маргрете разкри, че е взела решението след период на размисъл след операция на гърба й в началото на 2023 г.

„Операцията естествено породи мисли за бъдещето – дали не е дошло времето да оставим отговорността на следващото поколение“, каза тя.

„Реших, че сега е подходящият момент“, добави тя и благодари на датската общественост за подкрепата през годините.

Винаги лъчезарна, известна със страстта си към пушенето и отказа ѝ да използва мобилни телефони, кралица Маргрете е доста популярна сред жителите на страната, а новогодишните ѝ речи имат култов статут. Мнозина датчани са очаквали тя да остане на трона до смъртта си като братовчедка ѝ Елизабет Втора.

Кралица Маргрете присъства на погребението на кралица Елизабет през 2022 г. Преди кончината на английската кралица двете отпразнуваха юбилеите си през същата година.

Не се е очаквало Маргерете да стане кралица, когато се е родила, но когато тя била на 13, датският закон се променил, за да позволи на жените да заемат трона.

Преди повече от десетилетие кралица Маргрете сподели, че е била вдъхновена от покойната британска кралица да посвети живота си на своята нация и именно заради това Елизабет е била много важна за нея.

Маргрете Втора и Елизабет Втора бяха единствените останали жени суверени в света до смъртта на кралица Елизабет през 2022 след 70-годишно управление.

52 години на трона: поглед към управлението на датската кралица Маргрете Втора

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти