Отнетите кралски титли и драмата, която разтърси Дания

Когато чуем кралска драма, обикновено се сещаме за Великобритания. Едно друго семейство в Европа обаче влиза често в заглавията напоследък, и то не толкова с личните отношения между членовете, колкото с употребата на титли и бъдещото на монархията.

На 29 септември датската кралица Маргрете Втора обяви, че планира през 2023 г. да отнеме титлите на четирима от своите внуци.

датско кралско семейство
Снимка: Getty

Решението, което тя обяви в официалния сайт на датското кралско семейство, засяга децата на по-малкия син на монарха – принц Йоаким. Това са: 23-годишният принц Николай, принц Феликс, на 10 г., принц Хенрик, 13 г., и принцеса Атина, 10 г. Те обаче все още ще могат да използват титлите графове и графиня на Монпеза, твърди изявлението.

В него още се казва, че кралицата е взела това решение, за да може внуците ѝ „да оформят собствения си живот“, без да бъдат ограничавани от задължения във връзка с кралското семейство.

От друга страна, децата на по-големия син на Маргрете - принц Фредерик, наследник на трона, и съпругата му принцеса Мери, все още имат правото да използват своите кралски титли. Двойката има двама синове и две дъщери – принц Кристиан, принцеса Изабела, принц Венсан и принцеса Жозефин.

От тях обаче единствено принц Кристиан като най-голямо дете (и втори по ред за наследяване на трона) ще получава средства след навършване на пълнолетие – това стана ясно през 2016 г. след решение за съкращаване на разходите.

Принц Йоаким, чиито деца ще бъдат лишени от титли, реагира емоционално след решението на майка си, кралица Маргрете. Той се оплака пред датски репортери в Париж, където от 2020 г. служи като аташе по отбраната на Дания, че децата „не разбират“ и са били „третирани зле“.

датско кралско семейство
Снимка: Getty

Обявявайки се против решението на кралицата, в изявление Йоаким споделя, че децата му са разстроени от решението на баба си.„Всички сме много тъжни. Никога не е забавно да гледаш към децата ти се отнасят зле по този начин“, каза той пред датското издание Ekstra Bladet. „Те се оказват в ситуация, която не разбират.“

„Защо тяхната самоличност трябва да им бъде отнета? Защо трябва да бъдат наказвани по този начин?”, коментира Йоаким. Неговата съпруга принцеса Мари, съпругата му от френски произход, твърди, че най-малкият им е обект на тормоз в училище. Александра, бившата съпруга на Йоаким, споделя, че е „шокирана“, а принц Николай, по-големият син на Йоаким, изразява „недоумение“.

В интервю за датското издание Ekstra Bladet най-голямото дете на Йоаким и Мари признава, че е „в шок“ от новината и е „много объркан защо трябва да се случи така“.

По думите на принц Йоаким самият той е бил информиран за решението не от майка си, а от висш служител на кралския двор, и то пет дни по-рано. Той твърди, че през месец май е бил предупреден за риска децата му да бъдат лишени от титлите си, когато навършат 25 години, но е поискал време, за да даде собствено предложение.

Престолонаследникът принц Фредерик не е коментирал, но съпругата му принцеса Мери изрази подкрепа към кралицата. „Промяната може да бъде трудна и болезнена“, заяви тя. „Но това не означава, че решението не е правилно.“

датско кралско семейство
Снимка: Getty

Внезапният конфликт и публичните коментари от членовете на кралското семейство озадачи много датчани, независимо дали одобряват или не решението на кралицата - анкетите обаче показват, че до три четвърти от населението подкрепя монарха.

„Това всъщност е много реална криза“, коментира за Guardian Трине Вилеман, автор на две книги за кралското семейство.

„Това разби представата на хората за кралицата и за семейството. Може да е имало протоколни въпроси, но тя е майка и баба – не може ли просто да вдигне телефона и да каже, вижте, трябва да разрешим това?“

Дни по-късно Маргрете Втора поднесе публично извинение, заявявайки, че е взела решението да закрепи бъдещето на монархията.

В началото на октомври кралицата даде изявление, засягащо „силните реакции“ спрямо нейното решение. Според нея кралските титли включват ангажименти и задължения, които ще лежат на по-малко членове на кралското семейство в бъдеще, а това тя смята, че е от съществено значение за „осигуряване на бъдещето“ на монархията.

„Взех решението си като кралица, майка и баба. Но като майка и баба съм подценила степента, до която по-малкият ми син и семейството му се чувстват засегнати. Това прави голямо впечатление и затова съжалявам“, написа Маргрете, добавяйки, че нейните деца, снахи и внуци са голямата ѝ „радост и гордост“.

„Сега се надявам, че като семейство можем да намерим мир, за да намерим своя път в тази ситуация“, пише още тя.

датско кралско семейство
Снимка: Getty

След смъртта на Елизабет Втора 82-годишната Маргрете Втора, наричана от датчаните още Дейзи, към момента е най-възрастният действащ монарх в света. Тя успя да се възстанови от коронавирус, заразявайки се при посещението си в Лондон за погребението на британската кралица, с която са трети братовчедки - и двете са потомки както на кралица Виктория, както и на норвежкия крал Кристиан Десети.

През половинвековния си престой на трона Маргрете е спечелила „огромно уважение“ сред народа ки, твърди Вилеман, заради силното чувство за дълг и безпрекословното приемане на ролята на кралските особи. Датската кралица многократно е казвала, че никога няма да абдикира: „Оставам на трона, докато не падна”.

Датската кралица Маргрете Втора и семейството ѝ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти