Вечната усмивка на българската сцена: Честит рожден ден на Хилда Казасян!

Днес прекрасната Хилда Казасян празнува своя 54-и рожден ден. Тя е родена на 27 март 1970 г. в София в музикално и артистично семейство, което несъмнено предопределя и нейния талант и професионалния ѝ път.

„Родих се с късмет, в семейство на музиканти. Това стана през 1970-та в слънчев мартенски ден, което ме причислява към зодия „Овен”. В началото живеех на ул. „Денкооглу” – на „пъпа на София”, в къща, пълна с музика, гости и ухание на всякакви вкусни неща“, споделя Хилда.

► Хилда Казасян пред Edna.bg за най-голямата сила на зодия Овен

Бащата на Хилда е диригентът и композитор от арменски произход Вили Казасян. Той е и дългогодишен ръководител на Биг бенда на Българското национално радио.

Майката на Хилда, певицата и актриса Надежда Ранджева-Казасян, се омъжва за Вили още като студентка. По-късно, през 1958 година, пее във вокалната дамска група До-ре-ми-фа заедно със сестра си Гергана Ранджева, Гита Минкова, Катя Грънчарова.

През 1972 година Вили Казасян създава вокалната група „Студио В“ в която освен Надежда Казасян влизат и Ани Върбанова, Петър Цанков, Бойко Иванов и Петко Петков.

По това време Хилда вече е на две годинки и определено музиката е в кръвта ѝ. Орисана е да израсне с музика и да я носи в сърцето си през целия си живот – приспивана е с Франк Синатра и Ела Фицджералд.

„Вкъщи или се правеше музика, или се репетираше музика, или се слушаше музика“, спомня си тя.

„Първата песен, която изпях пред микрофон (на около 5-годишна възраст) бе за „зайчето с трънчето в петичката”... Пеенето ми бе много по-забавно и приятно от мъчителните безкрайни часове пред пианото“, споделя Хилда.

► Хилда Казасян: „Трябва да си щастлив, за да можеш да предизвикаш щастие“

През 1989 г. завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност Ударни инструменти. Продължава образованието си в класическия отдел на Консерваторията отново с ударни инструменти.

Докато е в музикалното училище, свири в няколко симфонични оркестъра. После е солистка на младежкия биг бенд, с който обикаля половината свят. По време на следването ѝ в музикалната академия специализира и камерна музика в Италия.

На 20-годишна възраст заминава за САЩ, където по това време живее майка ѝ с втория си съпруг. Въпреки че има възможност да остане, нито за миг не съжалява, че е избрала да се върне обратно в България.

Скоро след това започва да работя със своя братовчед Христо Йоцов. Заедно записват 6 албума и продължават да работят заедно и досега.

„Ако се занимавах с нещо друго освен музика, щях да съм най-нещастният човек на света“, признава Хилда пред Деси Банова-Плевнелиева.

За Хилда щастието е работа. Щастлив живот означава да празнуваме нещата, които са наред, и да се опитваме да поправим нещата, които не са наред. 

Хилда е популярна и обичана благодарение на своето позитивно присъствие в българския ефир и безспорния си музикален талант. За личния си живот говори рядко. Зад гърба си има 7-годишен брак с покойния актьор Чочо Попйорданов. От връзката си с бизнесмена Симеон Бучков-Бучи има дъщеря на име Надежда-Мари, която е родена през 2002 година и също се занимава с музика.

► Хилда Казасян: "Щастието е вътре в нас. Трябва да го потърсим, да го намерим и да си позволим да го изживеем"

Да бъдеш дъщеря на велик джаз музикант, диригент, композитор, аранжор и пианист като Вили Казасян е богатство и житейска мисия за Хилда. А мъдростта и лекотата, с която той умееше да живее, днес певицата открива в своята прекрасна пораснала дъщеря.

Хилда вярва, че вече е преподала важните житейски уроци на Надежда-Мари. Според нея „урок, казан с думи“ не може да остави следа в едно дете така, както примерът за подражание. Това е мъдрост, която научава от баща си, а от майка си наследява усета към красивото и добрия вкус.

В продължение на повече от десет години прекрасната Хилда се изявява като част от журито в шоуто „Като две капки вода“. Тя се превърна в емблема на предаването и няма човек, който да не се зарежда с позитивна енергия от нейната очарователна усмивка.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти