Честит рожден ден на Чандлър Бинг: актьорът Матю Пери става на 53!

Матю Пери е роден на 19 август 1969 година в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ, в семейството на журналистката Сюзан Пери и актьора Джон Бенет Пери. 

Родителите му се развеждат докато е още бебе и Матю се премества да живее в Отава, Канада с майка си. В Канада майка му работи като прессекретар на канадския министър-председател Пиер Трюдо.

Матю учи първо в училището „Рокклиф Парк“, а след това в колеж „Ашбъри“ в Отава. Като юноша Матю тренира тенис на корт и става юношески играч от висок ранг. Той има намерение да започне професионална тенис кариера, но по-късно след като се премества да живее в Лос Анджелиспри баща си, решава да се насочи към актьорството.

През 1996 г. има любовна връзка с Джулия Робъртс. През 2003 г. има връзка с актрисата Лорън Греъм. От 2006 до 2012 г. е обвързан с актрисата Лизи Каплан.

► Любов на 25 години: Матю Пери е бил влюбен в Кортни Кокс през всички тези години

В началото на 80-те години Пери играе малки роли в няколко телевизионни продукции. Пробивът му е през 1987 г. с главна роля в телевизионния сериал „Втори шанс“. Следват още няколко сериали и филми. Безспорно най-голяма популярност му донася ролята в сериала „Приятели“, сниман от 1994 до 2004 г., в който играе ролята на Чандлър Бинг.

► Мрачната истина за актьорите от сериала „Приятели“

През 1997 г. се снима със Салма Хайек във филма „Бързата работа“.

През 2002 се снима във филма „Призовка за Сара“, където му партнира Елизабет Хърли. През 2000 и 2004 г. участва в успешните комедии „Девет ярда“ и „Десет Ярда“, а през 2009 г. участва в „Отново на 17“.

„Приятели“ и семейство: запознайте се с децата на актьорите от сериала

Общо в кариерата си е номиниран четири пъти за награда „Еми“. През 2002 г. е номиниран за „Еми“ в категория „главна мъжка роля“ за сериала „Приятели“, през 2003/2004 е номиниран в категория „гостуващ актьор“ за „Западното крило“, а през 2007 г. е номиниран в категория „главна мъжка роля“ за телевизионния филм „Историята на Рон Кларк“.

През годините, особено в периода, когато се е снимал в „Приятели“, Пери е имал сериозни проблеми с наркотиците, за които е споделял неведнъж

Един от най-добрите му приятели сред актьорите е актрисата Дженифър Анистън, с която се сближават покрай снимките на „Приятели“.

Прочетете тук култови цитати от „Приятели“ >>>

Още за любимия сериал:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти