136 години от рождението на гениалния Владимир Димитров - Майстора

136 години от рождението на гениалния Владимир Димитров - Майстора
Снимка: netinfo

На днешната дата преди 136 години е роден един от най-ценените, обичани и уважавани български творци с безспорен талант. 

Владимир Димитров – Майстора е едно от големите имена в българската живопис. Твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция.

Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Освен типичната създала вече школа живопис на майстора тябва да не забравяме уникалния му принос като военен художник.

Снимка: netinfo

Той създава стотици скици на българските войски. Предава с простота и финес емоциите в окопите и бита на войната. Той се явява като първи официален български военен кореспондент.

Владимир Димитров Поппетров е роден през 1882 г. в село Фролош в семейството на бежанци от македонското влашко село Магарево. През 1889 г. семейството му се преселва в Кюстендил, където Майстора завършва началното си образование и прогимназия.

Спомени за "Момичето със слънчогледите" на великия Владимир Димитров-Майстора

След 1895 г. сменя няколко професии, известно време чиракува като бояджия и работи като писар в Окръжния съд, където талантът му е забелязан. С доброволно събрани от съгражданите си средства заминава в София и учи в Художественото индустриално училище.

Снимка: netinfo

По време на Балканската и Първата световна война е военен художник в състава на Рилската дивизия на българската армия и в редица картини отразява българското участие в тези войни и живота на фронта – „Ранени“, „По Беласица“, „Инвалиди“, „На фронта на р. Струма“, „В гр. Скопие, 1916“, „Завръщане от фронта“ и други.

Разгледайте галерията ни с най-прекрасните творби на Майстора >>>

След войните се утвърждава като художник, отхвърлящ академизма в изобразителното изкуство. За известно време живее и твори в Италия, но след това се завръща в село Шишковци, Кюстендилско, където започва да твори предимно на тематика, свързана предимно с хората и природата в Кюстендилския край.

Тогава се раждат и иконични картини като: „Моми“ (ок.1925 – 1935), „Моми сестри от с. Дивля, Радомирско“ (ок. 1928 – 1930), „Цветница“, „Фамилия“ (ок. 1928), „Девойка от Кюстендилско“ (ок. 1930 – 1935), „Жетварка“ (1930 – 1935), „Мома с ябълки“ (ок. 1930 – 1935), „Жетварка от с. Шишковци“ (1935), „Жетвари на обяд“ (ок. 1935 – 1938), „Копачки“ (ок. 1935 – 1938), „Селско момиче сред макове“ (1935 – 1938) и други.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти