Жена с много имена

Жена с много имена
Снимка: Unsplash

Мария! Какво хубаво и звучно женско име.

Сигурно милиони жени по света носят това име или негови най-различни разновидности. И затова се е превърнало в толкова женско, че всяка втора жена в света се казва Мария, както се пее в една популярна в миналото песен.

Когато се запознах с моята бъдеща съпруга, едно чаровно младо момиче, ученичка в горните класове, тя са казваше Марийка, но почти всички нейни съученички ѝ казваха Мими. Така я наричах и аз.

Нейната най-добра приятелка Мима Маркова, с която бяха израсли заедно, тъй като къщите били една срещу друга, от двете страни на улицата, я наричаше с няколко варианта на името Мария. Марчела, Мима, Мери, Мичон.

f
Снимка: Unsplash

В зависимост от настроението и случая. Мима Маркова беше не много високо, малко пълничко, но много весело момиче, със силно развито чувство за хумор и двете Марии, когато бяха заедно винаги, се заливаха от смях с повод и без повод.

Баба ѝ Марийка я е наричала също Марийка, но майка ѝ Сия я наричаше Мими и Мимето.

Сега брат ѝ я нарича Мера. Дори с това име я споменава в стихотворенията си, които понякога пише.

Когато две години по-късно се оженихме, един ден, без да пита никой, моята съпруга отива в общината и подава необходимите документи за смяна на името – от Марийка на Мария. След месец тя донесе документ, в който черно на бяло пишеше новото ѝ име – Мария Станчева.

f
Снимка: Unsplash

- Много хубаво и звучно име – рече тя и добави – много си го харесвам и си мечтаех за него още от времето на сватбата ни.

На мен също ми харесва много.

Вкъщи мама я наричаше Мима, но татко, който много я харесваше, може би най-много от всичките останали снахи – Живка, Петя и Виолета, ѝ казваше на галено Миме и Мимето. Но когато беше сърдит, към всички тях снахи се обръщаше със “снахо” и те стояха кротки и мирни.

По-късно, когато започна работа в Пътно управление, където се ѝ пенсионира (какво постоянство), колегите я наричаха също с различни имена.

f
Снимка: Unsplash

За директора и останалите началници тя беше Мария, за част от колегите Мима, но и тук имаше хора, които я наричаха и с други имена.

Нейната най-добра колежка и приятелка Рени Мерджова и до ден днешен се обръща към нея с името Мери, покрай нея така я нарича и нейният съпруг Сашо. Но той доразви това име в по-гален вариант - Мерка.

Но Мария Лупова, която след един френски филм, минал по екраните, в който главната героиня са казваше Мери Лу, съвсем естествено стана също Мери Лу, ѝ казваше Марчела, но също така и Мери и Мима.

f
Снимка: Unsplash

Често ходехме във вилата на едни наши приятели, намираща се на Цигов чарк. Там идваше и едно семейство от с. Говедаре – Киро и Димитрийка. Та Киро беше преиначил името на жена си от Димитрийка на Митра, а в по-късно време я наричаше на галено, според него разбира се, Миче. Та с това име той се обръщаше и към моята съпруга.

От цялото това разнообразие на името Мария, аз не харесвах нито едно – не исках да ѝ казвам Мария, защото макар и красиво, според мен звучи и доста официално, затова ѝ казвах Мими, но някак си чувствувах, че това не е моето име за нея, че когато го произнасям, не изразява това, което чувствувах към нея и исках, когато го произнасям, тя да осъзнава, че то е нарочно избрано за нея. Взех да я наричам Мим. Никой друг не я нарича така и някак си разбират, че не могат да я наричат с този съкратен вариант на името Мария. Според мен звучи много топло и интимно – поне аз си мисля така.

Така че, към имената Мими, Мим прибавих и Марси. Също мое любимо обръщение към обичната ми жена и съпруга.

f
Снимка: Unsplash

Тя е зодия близнаци и има дни, когато наистина е такава. В повечето време Мария и весела и разбрана жена, разбира от хумор и понася  с разбиране и търпение моите понякога по-груби и нескопосани шеги. Но има време, в което тя е просто непоносима – без настроение, мрачна и мълчелива. Дори зла и нападателна. В такива случаи е по-добре да стои човек далече от нея. Е, това не траеше дълго, след ден ѝ минаваше и тя се връща към своето обичайно настроение.

Името Мария има и друга разновидност – Марика, която не е много популярна у нас. От своя страна от това име произлизат две разговорни форми - Мари и Мика. Е, в дните, когато изпадне в мрачно настроение, аз я наричам Мика, и тя знае това. В такива случаи я питам:

- Кажи ми сега, ти Мика ли си или Мими?

f
Снимка: Unsplash

А тя фучи разгневено и не ми говори.

Има и още едно обръщение, което използвам към нея – Марчелина, произхождащо от името Марчела. Но то влиза в употреба, когато сме в много добро настроение.

Друго обръщение, което в миналото използвах много често, е Майкъл Мичъл. Това е английският ѝ псевдоним. Измислих го един ден, когато тя беше млада майка и по цел ден се грижеше за малкия ни син Георги, когото всички наричаме Жоро. Та от думата майка произлезе първото ѝ име – Майкъл, а Мичъл идва от съкратения и груб вариант Мича.

f
Снимка: Unsplash

Госпожа Рут е друго обръщение, което използвам, когато съм в добро настроение. То идва от един английски комедиен филм, който на младини бяхме гледали и много се бяхме смели. Главният герой, около 40-годишен мъж, се казваше г-н Прясна риба и ухажваше една хубава 30-тина годишна жена. Но отношението му към нея беше доста отвратително. Така например, той ѝ беше заявил, че може да се ожени за нея, но няма да може да напусне своите привички – понеделник и четвъртък вечеря в клуба, вторник и петък - бридж с приятели, сряда и събота - тенис и вечеря в тенис клуба, та за нея оставало само неделя вечер и то, ако не изникнело нещо неочаквано. Английски джентълмен. Но тя го харесваше, обичаше го, търпеше го и беше готова да приема дори името Прясна риба. Казваше се Рут и той винаги се обръщаше към нея с госпожо Рут.

Та, когато се обърна към нея с това име, тя винаги го приема благосклонно, с чувство на хумор, защото много добре осъзнава ситуацията, в която съм го употребил.

f
Снимка: Unsplash

Мария, Марийка, Марика, Марчела, Марчелина, Марси, Мари, Мима, Миме, Мими, Мимо, Мика, Миче, Мим, Мера, Мери, Мерка – Боже, колко имена за една жена, а и още Майкъл Мичъл и госпожа Рут.

А, и още едно – Бакети Микити, нейна измишльотина от детските ѝ години. Когато иска да свърши нещо типично мъжко, тя казва: - Виж сега Бакети Микити какво може.

Преди много време бях прочел една интересна мисъл, която най-общо се свеждаше до това, че когато един човек нарича друг с много имена, това изразява силната му любов и обич към този човек.

f
Снимка: Unsplash

- Луд съм, луд по тебе! – пее Борис Годжунов в една своя песен, заедно с Тони Димитрова.

Сега тя е на 66, а аз на 72 и след 47 гoдини брак все още мога да кажа:

- Макар и на стари години,  все още аз съм луд по нея.

Обичам тази жена!

Автор: Ангел Станчев

g
Снимка: Thinkstock

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Из Edna@:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти