Рут Колева: Всеки човек трябва да изразява своята позиция

Edna мечтателка
Снимка: Михаела Райкова

Християн Немски

Харесваме Рут, защото непрестанно кипи в ритъма на живота, впуска се смело в нови проекти и няма досег с чалгализацията. Освен това има брат близнак, с когото обаче не си приличат нито визуално, нито по характер. Изгледала е анимационния филм на Уолт Дисни "Красавицата и Звяра" стотици пъти, защото било невъзможно да й омръзне. Казва, че Лейди Гага е прекалено провокативна за нейните представи, но Ройшин Мърфи е човекът, към чийто ексцентричен моден вкус Рут няма абсолютно никакви забележки.

Факт е, че Рут живее с музиката от хлапе, колкото и клиширано да звучи това. Когато е тийнейджърка, получава доста примамливо предложение от световна музикална компания за записи на песни отвъд окена, но захаросаният поп, който я карат да изпълнява, тотално я отказва от идеята да се превърне в поредния клонинг на Бритни Спиърс и Майли Сайръс. В България тя става по-познато лице след участието си в третия сезон на музикалния формат "Мюзик Айдъл" ("Music Idol") през 2009 г. Няколко месеца по-късно излиза и първият солов сингъл на Рут - "Близо", който бързо се изкачва на челните позиции в не една и две класации. Певицата постоянно участва в различни социални инициативи, а 2010 г. е избрана за говорител на кампания на козметичния гигант "Ейвън" ("AVON") срещу рака на гърдата. През април 2011 г. Рут вече е готова и с първия си самостоятелен албум "Within Whispers", a точно година по-късно печели наградата за изпълнителка на годината на десетите юбилейни награди на "БГ Радио". На 14 септември тази година бе пуснат и нейният минидиск с пет нови песни "Future Sweet", а в момента изпълнителката записва усилено и своя втори албум в Амстердам.

- Първият ти албум се казва "Within Whispers" ("Нашепване"), но срещу какво би изкрещяла?
- Срещу неправдата. Идеята за заглавието на албума се породи от различните състояния, през които преминаваме, и каквото и да се опитват да ни "нашепват" разни недоброжелатели, ние да съумяваме да съхраним същността си.

- Пътувала си много, но кое е любимото ти място и защо?
- Определено Ню Йорк е градът, който ме олицетворява заради неговата динамика и безбройните стилове музика, които откриваш там. Магичен мегаполис, където се надявам отново да се върна и да заживея за известно време. Азия е континентът, в който пък бих потърсила душевен мир, а Белиз ме привлича с красивите си храмове, построени от маите.

- Ти стана по-популярна след участието си в музикалния формат "Мюзик Айдъл" ("Music Idol") и въпреки че отпадна още в началото, се открои като доста по-изявен и работещ изпълнител в сравнение с повечето финалисти от предаването. На какво се дължи това?
- В България има много талантливи певци и певици, но едно е да можеш да пееш кавър версии, а съвсем друго е да създаваш лично твоя продукция. Аз още в началото намерих точните музиканти и нещата между нас се получиха в творческа насока. Всички сме се учили от големите имена и сме пели техните песни, но трябва много повече труд и различен тип нагласа, за да си проправиш собствена пътека в музиката.

- Коя е твоята двигателна сила?
- Аз самата. Не обичам да разчитам на някой друг и почти винаги съм имала представа как искам да се случват нещата в кариерата ми. Хубаво е, че вече мога да осъществявам все повече идеи и проекти, а иначе сега най-силно ме стимулира мисълта да реализирам моята музика и в чужбина.

- Знаем, че си изявен кулинар, сподели някоя от любимите ти рецепти с читателите на Edna?
- Понеже много обичам супите, ще ви дам точно такова апетитно предложение. Нарязвяме 1 кг розови домати и ги слагаме в тава, покрита с фолио за печене, предварително напръскано със зехтин. После поръсваме доматите с черен пипер, морска сол и пресен розмарин, поливаме и тях със зехтин и ги запичаме на 170 градуса. След като придобият леко запечен вид, ги изваждаме от фурната и махаме люспите. Обелените домати изсипваме зедно със сока, който са пуснали при печенето, в тенджера с 1 л вода и ги пасираме. Добавяме целина, червен пипер, босилек, половин кофичка заквасена сметана, прибавяме и шепа фиде, но към края на варенето, за да не се разкашка.

- Ти пишеш материали за различни медии, а твоите текстове в рубриката ни "Колонката на ..." се приемат доста добре. Как реши да се занимаваш с писане?
- Всъщност аз завърших точно такава бакалавърска степен в Холандия – "Медии и комуникации", където един от основните предмети бе творческо писане. Усещам, че писането под такава форма ми се отдава, а понякога преживявам ситуации, които ме провокират да ги разкажа във вид на текст, пък било то за дадена медия или песен.

- Книгата, филмът и концертът, които винаги ще останат в съзнанието ти са ... ?
- "Богът на дребните неща" е книгата, "Зеленият път" е филмът, а концертите са два, случили се в Холандия. Единият бе на Стиви Уондър, а другият - на любима моя банда "Пърл Джем" ("Pearl Jam").

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти