Завръщане от Малта

Завръщане от Малта
Снимка: Thinkstock

Днес се прибрах от Малта. Налагаше ми се да отида дотам за два дни... Естествено, очаквах го с нетърпение и разгледах доста неща из интернет, даже прегледах информация от енциклопедии.

Страхотна страна! Невероятна природа! Толкова е екзотично, толкова курортно... Така известно... Пълно с туристи и хора, които се чешат по егото и пипат по суетата, че са там...

Естествено, направих и куп снимки. Няма да кача нито една, понеже мога да го опиша с две думи: камъни и вода. Природа? Да ама не! Това, което бях разгледала из интернет, ми създаде погрешни очаквания...

На връщане в самолета се заговорих с един иранец, който възторжено ми обясняваше колко му харесва в Малта. Посъветвах го да се разходи до българското Черноморие (никога не бил ходил). Естествено, въпросът не е в мнението на чужденците, защото то, освен че е субективно, изкривява и нашето собствено мнение.

Господи, с каква гордост казвах на всички, че съм българка всеки път, когато предполагаха, че съм от друга националност и колко ми беше забавно да наблюдавам деликатната промяна във физиономиите им. И какво от това? Това не променя фактите.

Алчността, този "вечен" геноцид, е на път скорострелно да затрие нация с богата история и традиции, с истински, умни, кадърни и красиви хора. Или поне това, което е останало от тях.

И когато се разпръснем като мухи, привлечени от лепкавия мед, отвратени от тинестата кашичка, България пак ще си остане България. Е, може би с друго име, знае ли човек, но планините - колкото и да ги секат, копаят или взривяват, морето - колкото и да го застрояват и замърсяват, пак ще бъдат там.

Веднага разбрах, когато прелетяхме над България. И ме побиха тръпки... Безкрайна зеленина, хълмове, езера, все едно гледах земя от приказките... Но не казвам нищо ново, все пак... Нали?

И усетих покой. И благодарност, че съм се родила тук. Не ми трябва много. А може би ми трябва? Защото не си представям да се задоволя с вода и камъни...

Зарадвах се, че съм пътувала. Удоволствието да отидеш някъде, за да усетиш какво е да се завърнеш.

Днес се прибрах от Малта. smiley

А вие защо решихте, че е усмивката?

Автор: Ирина Петрова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти