Тя

Тя
Снимка: Thinkstock

Една неангажираща вечер с приятели на територията на родния град, лукс, който си позволявам от 2 до 4 пъти годишно, откакто напуснах България.

Тази вечер обещава малко и всичко, ние сме очаквано "четиримата заподозрени": приятели от (преди) гимназията, две момичета с големи мечти и двама вече млади мъже с растящи отговорности, обединени от чувството за тази платонична любов, която ни сплотява, без да ни подарява безсънни нощи.

Не е било винаги така, динамиката между четирима ни беше променлива, но пораснахме с и чрез нея. Затова и срещите ни сега са красиви, но сравнително спокойни от хормонална гледна точка. Но балансът ни неочаквано се преобърна с появата на една усмивка в рокля.

Диана е от бившите ни съученички, които не можеш еднозначно да етикетираш. Темпераментният ѝ характер със силен полюсен израз ѝ завеща колкото приятели, толкова и критикари. Качествата, които тя обаче за щастие притежава, са непукизъм и смелост да заявява себе си. И макар да уважавам личността ѝ, плюс таланта ѝ да рисува и задълбочените ѝ размисли, някак не се престрашихме през годините да станем приятелки, индиректно обаче общите ни контакти ни информираха една за друга. Тази вечер тя изненадващо се присъедини към групата ни и присъствието ѝ разбърка картите в уж подреденото ни тесте.

Сряда вечер през пролетта в малък провинциален град не звучи като арена на страстни купони, нали? Докато човек не попадне в малък подземен бар, който парадоксално носи името "Бар без име", и обещава с атмосферата си безвремие.

За щастие на нас петимата, пространство и чувство за освобождаване на предразсъдъци не липсва. Разговорът се върти около завършването на магистратурите и гмуркането в ежедневието на "сериозните хора".

Диана седи до мен в красива рокля и се усмихва. Снимаме се. Говорим си за приятеля ми, за нейните професионални амбиции и за търсенето на щастието. Тя ми подарява четирилистна детелина. Харесва ми. Междувременно момчетата поръчват количествено бири, сякаш са твърдо решени да спасят българската икономика в рамките на 3 часа. Аз също пия бира. Винаги ме е приобщавала към мъжките компании. И макар да седя до тях с червен маникюр и накъдрена коса, на моменти ми харесва да съм с маратонки и дънки и да пия от шишето. Освобождаващо е и е глътка въздух на фона на еманципираното ми ежедневие, в което се опитвам да съм работеща жена, прилежна студентка, наконтена учителка по танци, добра приятелка, сносна домакиня...

Караоке! Бира, чийто брой никой не успя да назове, и хитовете, които последно слушахме заедно на бала ни преди почти 6 години. Вечерта се превръща в "Клетва" между свързани, в "Спасение" чрез дрогата на емоцията, "Цвете от луната" за дамите и "ранимата струна" на душата и през тази нощ. Прегърнати, ние пеем, петимата, заедно!

Диана ми подава цигара. Странно, и двете не пушим, но запалваме. Тя ми се усмихва и отпива непоканена от бирата ми. Още по-странно. На мен ми се приисква да ѝ предложа повече. Поръчвам още бира, предоставям ѝ чашата, а самата аз надигам бутилката. Вдигам наздравица с мъжете. Смеем се на останалите пеещи и си казваме, че по-често трябва да се виждаме. Всеки път си го самопожелаваме.

Музиката се сменя, започва страстната бачата, а моя милост пулсира в нейния ритъм от 3 години. Откакто започнах сама да преподавам, танцувам и мъжка, и женска партия. И двете си имат предимства. Единственият човек от присъстващите, който е също много запален по стила, е Диана.

Каня я на танц. Аз я водя, тя не моменти ме слуша. Смеем се много. Усещането е някак естествено. Но часът е 4, а заведението е на път да затвори. Аз съм излязла от себе си и се гледам отстрани. Винаги съм била едновременно чувствителна, ранима, но и силна, и борбена. В конкретния момент съм разконцентрирана и с нюх на ловец. Не съм сигурна, че знам какво правя, но прошепвам в ухото на Дияна, че би било уместно да минем през тоалетната, преди да си тръгнем, основно заради погълнатото количество бира.

Тя ме поглежда игриво-иронично и ми заявява, че не изпитва такава необходимост. "Аз ли полудявам?", мисля си и преглъщам буцата на засегнато си его и се доближавам отново. Сега или никога. "Повярвай ми, имаш тази необходимост да дойдеш с мен!" 

"Очевидно съм прекалила с бирата, не трябваше и да пуша", мисля си и се чувствам като във филм на Алмодовар, докато изкачвам стълбите към тоалетната, следвана от моята позната-непозната. "Колко е декадентно да поканиш дама в тоалетната", мисля си аз и съчувствам на всички мъже, които арогантно съм отсвирила до момента.

"Знаеш ли защо сме тук?", питам Диана и погалвам косите ѝ с жест, който познавам от другата страна. Тя двусмислено ми се усмихва и ми позволява да я целуна, да я галя по косата и да я придърпвам през кръста все по-близо до себе си. Тя промърква като доволна котка и се отдръпва от мен игриво, провокирайки ме. Главата ми пламва: "Че това е моята игра! Аз дразня мъжете и ги наказвам с оръжията на женствеността!"

Адреналинът ми става неконтролируем, целувам я страстно, искам я по непознат дотогава начин, примесен със страх, че всъщност не знам какво правя. Не се и налага да се науча. В тоалетната влиза група момчета, тази е от смесените. Излизаме, смеейки се неконтролируемо...

Време е да се приберем обратно в комфортната зона. Диана и нашата обща обична приятелка си тръгват в компанията на единия мъж, аз в тази на другия, моят дългогодишен най-добър приятел, изстрадал с мен множество любови. Ето, че пак съм жена, която има нужда от ескорт, защита и глезене. Но очевидно не съм само това.

Сюрреалистична вечер. Какво направи Диана с мен?

Познавала ли съм я наистина в продължение на толкова години?

Познавала ли съм себе си в продължение на толкова години?

Автор: Йоанна Перез 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти