От мацка в леличка...и обратно

От мацка в леличка...и обратно
Снимка: Thinkstock

Напоследък се ровя в книги, статии и разпитвам различни поколения относно това как да си щастлив хей така без конкретен повод, как да запазиш искрата в себе си, когато ежедневието те притиска, проблеми и задачи, отговорности към детето и семейството, работата.

Като начало цялото еднообразие прави деня и седмицата малко сивкава.

Всичко се повтаря и върви монотонно, което не винаги е лошо, разбира се, но от толкова задачи, рамки и задължения пропускаме да се радваме на младостта си.

Отлагаме го за когато детето мине този или онзи „критичен“ период, за когато мине проверката в службата или когато „дойде време за морето и сме отпуска“.

Живее ни се, но „хайде, като дойде уикендът“, „като на детето му мине хремата, тогава вече ще се отпусна и ще се поглезя... и когато се обърнеш, си сменил не няколко страници от календара, а няколко години. Иска ни се да си угаждаме, но все има нещо по-важно на дневен ред.

Сякаш, за да правиш каквото ти се прави, трябва да си свършил всичко останало – трябва да си оправила у дома, сготвила и изпрала, подготвила детето за другия ден, да си обърнала внимание на съпруга и семейните въпроси, да си се отзовал на колежка, която те моли за помощ и ако остане време след това, трябва или да се поглезиш с книга, сайт или да поспиш.

Освен това, ако си излязла с приятели като в доброто старо време, току виж започнали да злословят, че е непристойно да излизаш и да си зарежеш детето на горкия ти мъж, докато ти си „вееш шапката“.

Най-лошото е, че не може да угодиш, все чуждите са направили повече, справят се по-добре или пък изглеждат перфектно, ето „виж те намират време и сили за това, а ти не можеш“.

Винаги съм мислила, че всичко е каквото си го направиш, но не е така и оказва се, че ежедневието се завърта и или тичаш като хамстер/морско свинче под ритъма на колелото или изхвърчаш и всичко се обръща наопаки.

Логиката е да съчетаеш нещата или да си обръщаш внимание преди всичко и всички, за да си позитивна, весела и привлекателна компания, но сякаш изпитваме страх да не изглеждаме безотговорни, лекомислени егоисти, лоши съпруги и майки.

Е сега избор ли трябва да направим?

Лесно бих препоръчала на всички млади съпруги "Глезете се, грижете се за себе си и си гледайте младостта", но защо аз не го правя? Трудно е да останеш мацката, когато си вече госпожа и майка.

И сега, като чета ми, звучи безотговорно и направо неправилно и все пак който има смелостта по-добре изберете да сте мацки, защото после така ще ви възприема и обкръжението, а иначе се превръщаш в домакиня, на която винаги и дават за пример някоя мацка.

За финал ще кажа, че тази мрънкаща жена авторка на тази статия съм аз – 27-годишна доскоро мацка, а сега работеща съпруга и майка, която е забравила как се ползва преса за коса, пудра и очна линия с идеята да съм прилежна домакиня, съпруга и мама, а се оказвам мрънкаща и никога не достатъчно добра „като другите жени“.

Автор: Ondina

Прочетете още:

Чиста къща – пропилян живот?

Дзен или изкуството да си измиеш чиниите

Мъжете не искат жени, а робини!

Най-древната професия

Жени от различни светове

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти