Чиста къща – пропилян живот?

домакиня
Снимка: iStock

Велина Томова

12 хиляди часа от живота си жената прекарва в чистене на дома си.Заслужава ли си? Зависи от коя страна на метлата гледате.

Има жени, за които чистата къща е равносилна на подреден живот. Те не могат да заспят, ако чиниите не са измити, подът не е забърсан и възглавниците не са в правилния ред.

За тях мръсотията е личен враг и се опитват да я унищожат с всички възможни средства.

Снимка: iStock/Getty Images

Безпорядъкът пък е бедствие, от което трябва да бъдат спасени всички. И се започва едно чистене и подреждане от мига, в който пристъпят къщния праг докато заспят уморени, но доволни часове по-късно.

Разбира се, в жертва на чистотата падат собствения комфорт на жената, спокойствието на семейството ѝ (Иване, вдигни си чорапите веднага от пода. ВЕДНАГА, чуваш ли!), ръцете ѝ, които се превръщат в шкурка заради препаратите и всичките ѝ останали интереси, за които на нея просто не ѝ остава време, защото чинии за миене винаги има.

„Не мога да си почивам, ако около мен е разхвърляно. Дори да съм супер изморена, първо подреждам и после сядам на дивана“, разказват жените от този тип.

„Не мога да изляза, ако не съм изчистила. По-скоро ще закъснея за среща, отколкото да затворя вратата, а в кухнята да имам неизмити чинии“ - друг „чистофайнически“ цитат.

„Не мога да понасям мизерия“, казват те, визирайки едно неоправено легло и малка купчинка несгънато пране на стола.

Снимка: iStock/Getty Images

Само и единствено благодарение на такива жени все пак има някакъв домашен ред. 

Защото другата група жени, онези, за които всичко друго е по-важно от парцала и кофата, не могат да се начудят на тази всеотдайност към нещо толкова неблагодарно като чистенето.

Домакинската работа никога, ама наистина никога не свършва. Прекрачиш ли прага на дома си, вече има обувки за подреждане, чанта за слагане на място и продукти за сортиране в хладилника.

„Не робувам на дома си, той трябва да робува на мен“, казват тези жени и спокойно мятат дрехите си на стол в спалнята, просто защото не им се сгъват отново.

Този тип жени не можем да ги наречем немарливки. И те обичат чистотата и реда, но смятат, че чистенето винаги може да почака за сметка на времето с децата, съпруга, книгите, приятелите, преживяванията.

Та те обичат реда. Дори чистят, когато е наложително. Но не смятат, че печката заслужава 30 минути от единствения им живот. 

Тези жени обикновено чистят експедитивно, когато очакват гости или когато другото, което имат да правят, е ужасно неприятно – учене за изпити, завършване на проект, излизане с досадни роднини или подобно.

Тогава те са във вихъра си. Бършат прах от праговете над вратите, разпухват възглавници и гладят чаршафи до изнемога. Но това не е и никога няма да бъде обичайното им състояние.

Вечер предпочитат да поиграят с децата, докато сготвят нещо набързо, след вечеря обсъждат най-новия филм на чаша вино или четат книга, вместо да висят като наказани в кухнята, за да мият чиниите, а сутрин след тях къщата изглежда така, сякаш е минало малко торнадо.

И са щастливи от това, за ужас на чистофайниците, които не разбират как щастието може да вирее в неподредена къща...

А въпросът, който всички си задават, е "да чистиш или да живееш"?

10-те тайни на добрите домакини за винаги чист и подреден дом

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти