Какво значи да си оптимист?

Какво значи да си оптимист?
Снимка: Thinkstock

Какво всъщност значи да си оптимист? Аз лично се опитвам да се отърва от реалистичното в живота си и да погледна през "розовите очила" (нямам предвид да забравя къде се намирам, ами да започна да оценявам хубавите неща в живота).

Не е никак лесно. Спор няма, че когато в претъпканото метро, рано сутрин срещнеш усмихнат човек, ти става "хубаво на душата", но дали този човек е винаги усмихнат или това е само временно състояние?

Стигам до заключението, че оптимизмът е талант. Талант, който трябва да се развива и да покорява все повече хора.

Съществува абсолютната максима, че когато вярваш, че нещо ще бъде добре, то ще бъде. И е така. Може би много хора не са забелязвали, но това, което наричаме късмет, всъщност е нашата дълбока душевна вяра. Страхотно, нали? Сега излиза, че можем да променим света. Разбира се, че можем!

Животът всъщност е наниз от черни и бели мъниста, но друг е въпросът кой цвят предпочитаме ние. Дали ще отдаваме по-голяма важност на черните или на белите, зависи само от нас самите.

Помислете, как ще се промени живота ни, ако не обръщаме толкова голямо внимание на проблемите и се радваме на хубавите неща. Забелязала съм, че когато човек започне истински да оценява хубавото в живота си, то се удвоява. С положителната енергия, която излъчваме, привличаме същата, но в по-големи количества.

Замислете се, ами ако гореспоменатият усмихнат човек от метрото сте вие, ами ако не е само временно? Не е ли това хубавият живот? Когато си щастлив от това, което имаш и го оценяваш, то хубавите моменти ще те следват по петите в целия ти живот. Не давам гаранция, че няма да има и не толкова хубави случки, но ще бъдат по-поносими, ако намериш положителната им страна (защото тя винаги се крие някъде там и се различава само през "розовите очила").

Както народът ни казва "всяко зло, за добро". Наистина е така! Винаги във всяка отрицателна случка има нещо, дори мъничко, което е положително.

Ще се радвам, ако срещам все повече усмихнати хора, въпреки грижите и проблемите, които имат. Защото съм сигурна, че е така. Но нека бъдем онова слънце в дъждовния и мрачен ден. Помнете – така се живее по-лесно!

Автор: Гергана Николова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти